Illustrasjonskart av lokaliteten Skinnstakkvika der det natt til tirsdag var en brann på anlegget. Kilde: Barentswatch.

Brann forårsaket rømming på Cermaq-lokalitet

Det oppstod i natt en brann på Cermaqs lokalitet i Ryggefjorden i Måsøy kommune i Finnmark, og det antas at mellom 1000 og 10 000 fisk har rømt. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det var på lokaliteten Skinnstakkvika at hendelsen skjedde natt til tirsdag 31 juli, og brannen medførte at ring, plattinger, fuglenett og festet til nota i merda ble skadet.

Raskt på plass

Regiondirektør Gunnar Gudmundsson sier til Kyst.no at ansatte så brannen på avstand og var raskt ute, slik at slukking og strakstiltak kunne iverksettes umiddelbart.

- Det tok de cirka en time før brannen var slukket, og de ansatte reperarte deretter skadene på flytekragen og merden, sier han. 

Han påpeker at det er for tidlig å spekulere i hva som er årsaken til brannen, men sier at det kan se ut som brannen har oppstått i en del av det elektriske anlegget. 

I en pressemelding meldes det heldigvis at ingen personer ble skadet, men det antas pr. nå at mellom 1000 og 10 000 fisk har rømt.

Den rømte fisken er ca 500 gram, ubehandlet og frisk. Det var ca 162 000 fisk i merda da brannen brøt ut. Fiskeridirektoratet er varslet, melder selskapet. 

Cermaq jobber nå med å sikre resten av fisken og anlegget. Det er blant annet satt ut gjenfangstgarn. 

Telles i dag

Gudmundsson sier at for å være realistiske har de sagt at det er 1000-10 000 fisk som kan være rømt, men påpeker at de håper det er betydelig mindre omfang enn det. 

- Vi har rekvirert vår største brønnbåt som skal komme i dag og pumpe ut all fisken i denne merden over i en annen merd med ny pose. Da får vi samtidig telle den resterende fisken slik at totalt omfang av rømmingen kan kartlegges, forteller han.