Gå til innhold
Annonse
Fiskeriminister Harald T. Nesvik er i London for å snakke på Norges Sjømatråd sitt seminar, samt opprettholde den gode dialogen med Storbritannia. Foto: FRP
Fiskeriminister Harald T. Nesvik er i London for å snakke på Norges Sjømatråd sitt seminar, samt opprettholde den gode dialogen med Storbritannia. Foto: FRP

Fiskeriminister Harald T. Nesvik (FrP) sier han håper at Storbritannia vil komme til en enighet med EU. – Vi vil også forberede oss på en hard Brexit. 

Annonse

I går kveld satt fiskeriminister Harald T. Nesvik seg på flyet til London. Han skal sammen med flere andre aktører prøve å belyse hvordan Brexit kan slå ut på sjømatnæringen, under Norges Sjømatråds seminar «UK-Norwegian Seafood Summit» i London onsdag.

Her skal foredragsholderne belyse hva som skjer dersom Storbritannia trekker seg ut av EU uten en avtale, samt hva som skjer med handelsavtaler og tollsatser, og hvordan Brexit-kaoset kan påvirke sjømathandelen.

Fiskeriministeren sier til Kyst.no at han er reist nedover for å snakke om hvordan norske myndigheter forholder seg til denne situasjonen.

- Det er viktig for oss å ta vare på den gode sjømatnæringen, og legge til rette for at det fortsatt skal være tilgang på norsk laks i det britiske markedet. 

Les også: Brexit: - Det har aldri vært mer uklart enn nå

God dialog med britene

Dialogen mellom norske og britiske myndigheter understreker fiskeriministeren har vært veldig god.

- Jeg håper at dagens seminar kommer til å bringe oss enda tettere sammen, slik at vi kan fortsette et enda bedre samarbeid i fremtiden.

Nesvik sier til Kyst.no at Storbritannia og Norge lenge har vært tett knyttet sammen.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik er nå på plass på 2019 UK-Norwegian Seafood Summit. Foto: Christina Neumann/Sjømatrådet.
Fiskeriminister Harald T. Nesvik er nå på plass på 2019 UK-Norwegian Seafood Summit. Foto: Christina Neumann/Sjømatrådet.

- I de siste årene har det vært en økende etterspørsel etter norsk laks blant britiske konsumenter. Storbritannia er i dag en av norges viktigste eksportørland for norsk sjømat. Det er ingen tvil om at vi er avhengige av hverandre, påpeker han.

Nesvik sier at det derfor er viktig at vi har en forutsigbar og uavbrutt handel mellom landene.

- Norsk sjømat gir britene sunn kvalitetsmat, i tillegg til at det også skaper flere jobber i Storbritannia. 

- Forberedt på hard brexit

Fiskeriministeren understreker at det er opp til det britiske parlamentet å bestemme hvordan landet nå skal føres videre.

- Det er ikke min jobb å spekulere i utfallet av dette, men vi håper at Storbritannia vil komme til en enighet med EU. Vi vil også forberede oss på en hard brexit.

Dersom Storbritannia ikke kommer til enighet med EU, sier Nesvik at Norge gjerne vil inngå en separat avtale med Storbritannia.

- Dette vil sikre at vi ivaretar norske interesser, og har en god handelsavtale mellom landene. Heldigvis har vi en god dialog, dersom de ikke skulle komme til en enighet.

- Vi er godt forberedt uansett hvordan utfallet vil være, og begge land har vært klar på at dette ikke skal gå utover handel og eksport, legger han til. 

Se videointervju med fiskeriministeren under, der han sier at han jobber intensivt for å få til de beste mulige avtalene med Storbritannia i tilfelle en hard brexit 29. mars. Video: Norges sjømatråd. 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse