Her i skjærgården utenfor Lindesnes skal blant annet undervannslaboratoriet EXPOCEAN bygges. Foto: Lindesnes Havhotell

Bygger undervannslab ved Lindesnes

Lindesnes Havhotell har planer om å tilby både opplvelser og forskningsfasiliteter et i et bygg senket ned i sjøen. Forskere fra Nofima og Nibio skal blant annet utvikle systemer for å lære villfisk til å komme på signal, og skape egnede forhold på havbunnen slik at sjøplanter, fisk og skalldyr kan trives der.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Med ferske midler over statsbudsjettet nå havlaboratoriet ExpOcean Etableres på Båly utenfor Lindesnes, heter det i en pressemelding fra NTB.

Forskerne mener plasseringen er interessant, ettersom havmiljøet rundt Lindesnes har et unikt mangfold av arter.

- Laboratoriet vil være et viktig instrument for forskerne, som vil kombinere kunnskap fra fiskeri, havbruk og marinbiologi i sine eksperimentelle studier. Trening av ulike fiskearter vil stå sentralt, i tillegg til å finne ut hvordan ulike slags fisk kan flyttes mellom fôringsstasjoner på signal, og om fisken vil oppføre seg forskjellig ved ulike årstider.

- Å bruke kunnskap fra fiskeri- og havbruksforskning på andre måter i opplevelsesindustrien, vil gi oss nye problemstillinger og erfaringer som alle tre næringene vil kunne dra nytte av, sier seniorforsker Kjell Midling i Nofima.

Fanger fiskens oppmerksomhet

Prosjektet de skal i gang med er banebrytende også i forskningssammenheng. Til forskjell fra fisk i akvarier kan jo villfisk svømme hvor de vil. Hvordan kan man sikre at det blir noe å se på?

Midling har i en årrekke forsket på adferd hos fisk, og har blant annet brukt lyd på tilpassede frekvenser for å styre fisk mot spesielle mål. I et annet prosjekt som pågår nå skal forskerne lokke villfisk bort fra oppdrettsanlegg ved hjelp av lyd.

- Torsk er flinke elever. De lærer seg at et gitt signal betyr mat, og etter noen få repetisjoner kommer de når matklokka ringer. For tjue år siden brukte vi Dovregubbens hall som signal, og fisken kom hver gang vi spilte den, forteller Midling.

Forsker Trond Rafoss i Nibio vil ta for seg miljøet havbunnen, og skal legge til rette for at mange arter fisk, skalldyr og sjøplanter vil trives inntil bygget, samtidig som den naturlige balansen i havmiljøet tas vare på.

- Det utfordrende er blant annet å få til et slikt bygg uten å skade det marine økosystemet rundt. Å få til et naturlig havmiljø helt inntil bygget, i samspill med den eksisterende havbunnen, har ingen gjort før. Vi gleder oss til å ta fatt på oppgaven, sier Rafoss.

Lyse etter krabbe og fisk

I havlaboratoriet vil forskerne bruke lys for å stimulere plankton- og plantevekst som er nødvendig for å skape et miljø som fisk og skalldyr trives i. Men lys er også et kjent virkemiddel i fiskerier og i oppdrett, og forskerne skal hente inspirasjon fra disse erfaringene.

- Vi vet fra flere fiskerier at lys er et effektivt virkemiddel i ulike fangstmetoder. Blant annet har Havforskningsinstituttet for tiden forskningsprosjekter hvor de bruker lys i fangstredskaper, slik som trål og teiner, for å lede fisk og skalldyr i ønsket retning, sier Midling.

Metodene som skal testes i undervannslaboratoriet skal siden skreddersys med tanke på å skape aktivitet til ulike tider på døgnet, og for å tilpasses ulike værforhold og sesongvariasjoner.

Har tro på ringvirkninger

Som del av et opplevelsessenter for livet i sjøen, plassert i skjærgården på Sørlandet, er målet at kunnskapen fra undervannslaboratoriet skal kunne presenteres for alle og bli en attraksjon som kan gi ringvirkninger til næringslivet i hele regionen.

- Havet har alltid vært viktig for Norge og vil bli enda viktigere fremover. Allmennheten trenger økt innsikt i livet, livsprosesser og bærekraftig bruk av ressursene under vann. I regionen har vi gjort gode erfaringer med offentlig-privat samarbeid for å realisere verdier som ellers ikke lar seg realisere hver for seg, enten i offentlig eller i privat regi. Etter mitt syn trenger Norge undervannslaboratoriet på Lindesnes som folkets øye inn i det marine økosystem, sier Grøvan.

Prosjektgruppa har nå en søknad inne hos Norges forskningsråd om støtte til å gjennomføre forskningen som planlagt.