Slik så det ut under åpningen av forskningssenteret. Foto: Daniella Balin.

Cargill markerte millioninvestering innen forskning og fiskehelse

Konsernet har investert 10,5 millioner dollar i nye Cargill Innovation Centre, som skal utvikle fiskefôr for å bedre laksehelsen. Nå har senteret offisielt åpnet i Chile.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi har utvidet vårt fokus fra ernæring til også å omfatte helse og sykdomsforebygging. Vi valgte Chile fordi de har gode fagfolk, er et viktig marked, og tilbyr offentlig støtte og samarbeid, uttalte Einar Wathne, direktør for Cargill Quality Nutrition (CQN) under den offisielle åpningen, ifølge Salmonexpert.cl.

Senteret vil i første omgang fokusere sin forskning på SRS, lakselus og amøber, mens det langsiktige målet er å undersøke nye ernæringsmessige verktøy for andre sykdommer som rammer laks, både i Chile og ellers i den lakseproduserende verden.

- Øker troverdigheten

Felipe Sandoval, president i Salmonchile, understreket et sterkt behov for at den Chilenske næringen skal bli mer bærekraftig for å bedre konkurranseevnen.

- Bransjen genererer mer enn 70 000 arbeidsplasser, støtter over 4000 små og mellomstore bedrifter, og er ansvarlig for 6% av eksporten. Vi trenger å utvikle flere koblinger med samfunnet, ikke bare jobber, sa han.

- Prosjekter som dette støtter og øker troverdigheten til bransjen. I de senere årene har virkeligheten lært oss at det trengs nye ideer, forbedringer i produksjonsprosessen og nye kilder til fôr. Bransjen trenger mer forskning og empiri bak beslutninger som fattes, uttalte Victor Hugo Puchi, president i Aquachile.

Felipe Céspedes, Chiles Finansminister, sendte også en gratulasjonsvideo til selskapet og oppfordret andre selskaper til å investere i FoU i landet, da regjeringen vil fortsette å støtte slike prosjekter.

Anlegget

Det 2,950 m² anlegget er delt inn i syv forskjellige områder og omfatter fersk og saltvannsenheter. De har ett område for inkubasjon, og et annet for yngel og smolt. En enhet for næringsutfordringer og en for lakselus er også under utvikling.

Foreløpig har Veso leid 25% av senteret i minimum fem år å undersøke smittemodeller. Cargill har også samarbeid med forskningsinstitusjoner som Innovation Centre of Universidad Católica de Chile og Universidad Austral.