Cermaq mener fire tillatelser er for lite til iFarm. De står på at de trenger ti. Nå har de anket Fiskeridirektoratets vedtak inn for Fiskeridepartementet.

Cermaq anker iFarm-vedtak - Håper Sandberg tar affære

Oppdrettsselskapet Cermaq anker Fiskeridirektoratets beslutning om å tildele bare fire tillatelser til utvikling av det nyskapende oppdrettssystemet iFarm, inn for departementet. De vil nemlig ha 10.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Dette er en oppdrettsløsning som vil minimere problemer knyttet til sykdom og lakselus. Vi har vært tydelige på at vi trenger 10 tillatelser for å kunne utvikle den unike teknologien med billedgjenkjenning i et sorteringskammer i laksemerden som muliggjør at hver enkelt fisk i anlegget får tilrettelagt helseoppfølging. Vi er overrasket og skuffet over at Fiskeridirektoratet ikke ser behovet for antall lisenser for digitaliseringsløpet i iFarm. Vi setter nå vår lit til at statsråd Per Sandberg ser potensialet og verdiskapingen iFarm kan gi for kystnært oppdrett i Norge, sier konsernsjef Geir Molvik i Cermaq i en pressemelding.

Cermaq påpeker at iFarm er et kostnadskrevende og ressurskrevende utviklingsløp som strekker seg over seks år.

Billedteknologien med maskinbasert beslutningssystem vil gjøre at man kan gjenkjenne hver enkelt fisk i anlegget, vurdere helsestatusen og sette inn tiltak tilpasset den enkelte fisk.

- Det er store kostnader forbundet med å utvikle iFarm, men når løsningen er ferdig utviklet vil den være kostnadseffektiv å ta i bruk for hele næringen. Skal vi klare å komme i mål med iFarm, trenger vi 10 tillatelser, sier Molvik.

Han understreker behovet oppdrettsnæringen har for bredde i teknologiutviklingen, og myndighetenes ansvar for å legge til rette for denne bredden.

- I dag er iFarm det eneste konseptet blant utviklingstillatelsene som styrker bærekraft og konkurransekraft i eksisterende oppdrettsanlegg. Individbasert presisjonsoppdrett løfter digitalisering til et nytt nivå i havbruksnæringen, sier Molvik.

Han viser videre til betydningen av det fiskeriminister Per Sandberg tidligere har vektlagt; at tap i sjø er den største utfordringen for næringen.

- iFarm, som overvåker og kan sortere fisken for å iverksette egnet tiltak for hver enkelt fisk, vil løse nettopp dette, sier Molvik.