Det omsøkte konseptet FlexiFarm er beskrevet som et lukket flytende anlegg med smitterensing.Foto: Cermaq.

Cemaq fikk avslag - konseptet ville tålt algeoppblomstring

Fiskeridirektoratet har igjen avslått søknad om 13 utviklingstillatelser til Cermaqs konsept FlexiFarm.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Konseptet fikk avslag fra Fiskeridirektoratet i oktober i fjor, noe Cermaq påklaget. I dag forteller de i en pressemelding at direktoratet avslo konseptet på nytt.

- Vi er overrasket og svært skuffet over at Fiskeridirektoratet opprettholder avslaget på søknaden på utviklingstillatelser for å utvikle FlexiFarm, sier Knut Ellekjær, adm.dir. i Cermaq Norway.

Det omsøkte konseptet er beskrevet som et lukket flytende anlegg med smitterensing.

Flere fordeler med konseptet

Selskapet mener at det er behov for teknologi for effektiv rensing av inntaksvann til lukkede anlegg, spesielt med tanke på algeoppblomstringen som rammet Nord-Norge i sommer.

- Slik teknologi finnes ikke i dag, hverken i kommersiell produksjonsteknologi eller andre forsknings- og utviklingsprosjekter. Nettopp FlexiFarm hadde tålt en slik ekstrem algesituasjon, skriver de.

Selskapet skriver videre at FlexiFarm kan bidra til å løse næringens arealutfordringer ved at man kan utnytte flere kystnære areal.

- Teknologien håndterer også lakselus og patogener som kan føre til sykdom hos fisken. Den kan dermed bidra til mer matproduksjon, verdiskaping og arbeidsplasser langs kysten.

Høynivåpanelet for bærekraftig havøkonomi, som ledes av statsminister Erna Solberg, har denne uken presentert en rapport i FN, som peker på behovet for mer matproduksjon i havet.

- FlexiFarm er en teknologi for matproduksjon i havet hvor vi utnytter de store naturgitte fordelene i havet samtidig som vi sikrer et skille mellom oppdrett og miljøet utenfor. Dette vil kunne bidra til å ta i bruk flere arealer, og bidra til å løse våre globale utfordringer, skriver de avslutningsvis.