Kolbjørn Giskeødegård, CFO i Columbi Salmon. Foto: Ole Nordal.

Columbi Salmon har mål om karbonnøytral lakseoppdrett

Columbi Salmon har inngått et forskningssamarbeid med Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Morefish og Biomar med sikte på å redusere karbonavtrykket fra lakseoppdrett i resirkuleringsanlegg (RAS).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Målet vårt er å bygge et ledende selskap for bærekraftig matproduksjon i Europa. Vi har inngått samarbeid med de beste i bransjen, med mål om å utvikle teknologi og prosesser for karbonnøytral lakseoppdrett, ved å introdusere akvaponi i RAS-anlegg. Vi ser frem til å samarbeide partnerne våre for å realisere våre ambisiøse mål for bærekraft, sier Kolbjørn Giskeødegård, CFO i Columbi Salmon, i en pressemelding. 

Han opplyser at det at å fjerne visse næringsstoffer fra RAS-vannet er viktig for å oppnå optimal fiskehelse.

- Ved å legge til et nytt biologisk filter som inneholder planteproduksjon, kan nitrogenforbindelser, sammen med karbon i luft og vann og andre næringsstoffer effektivt fjerne fra RAS-anlegget. Vi setter 1000 fisk i testanlegget, og forskningen vil gjennomføres over tre måneder på NIBIOs anlegg i Grimstad, Norge.

- Plantene fanger CO2 fra luften og bruker næringsstoffer i vannet fra fiskeavfallet. Dette er en måte å gjøre bruk av alle ressursene knyttet til fiskeoppdrett, og kan føre til en betydelig reduksjon i utslipp, sier Siv Lene Gangenes Skar, forsker og prosjektleder ved Nibio, som er en av de største forskningsinstitusjonene i Norge.

NIBIO vil utføre forskningen i nært samarbeid med Morefish. Biomar bidrar med fiskefôr som brukes til forskningen. Det spesialutviklede fôret til RAS har et lavt karbonavtrykk og vil bidra til å holde de totale utslippene til et minimum.

- Moderne havbruk kan bli mer bærekraftig på flere måter. Å foredle utslippet i biomasse og trekke karbonet ut til bioenergi er to hovedmetoder blant mange. Den nye og stadig utviklende RAS-teknologien kan realisere dette potensialet, på grunn av kondensert produksjon på land, og effektiv teknologi for vannbehandling og fjerning av næringsstoffer, sier Svein Martinsen ved Morefish.

Columbi Salmon etablerer et landbasert anlegg for lakseoppdrett i Oostende, Belgia, og vil i løpet av de kommende årene etablere flere produksjonsanlegg på andre steder i Europa. Målet er å produsere 12.000 tonn laks og 4.000 tonn salat innen 2023-24.

- Vi gleder oss til å se resultatene av forskningen. Vi tror at kombinasjonen av akvaponi og fiskeoppdrett i RAS-anlegg har stort potensial og kan ha betydelig positiv innvirkning. Vi planlegger å gjøre dette i stor skala når vi etablerer oss, det kan gjøre lakseoppdrett karbonnøytralt og dermed reelt bærekraftig, avslutter Giskeødegård.