Sven J Kolstø, daglig leder i Optoscale er svært fornøyd med gjennombruddet i det internasjonale markedet. Foto: Optoscale.

Cooke Aquaculture Scotland velger norsk teknologi

Cooke Aquaculture Scotland Ltd. har valgt OptoScale som leverandør av analyse for biomasse og velferd for alle deres anlegg i Scotland, Shetland og Orknøyene.

Publisert Sist oppdatert

Det Trondheim-baserte selskapet OptoScale leverer smarte kameraløsninger for havbruk, og har i dag kunder i store deler av «oppdrettsverden». Selskapet er i en sterk vekst, og leverer blant annet svært presise data knyttet til fiskens vekst, helsetilstand, fôrprestasjon, med mer. 

Selskapet melder i en pressemelding at kontrakten, som er av et vesentlig omfang både økonomisk og i lengde, ble vunnet i direkte konkurranse mot en annen anerkjent leverandør. Konkurransen var satt opp som en pilot hvor begge teknologier ble brukt likt i en seks måneders periode.

- I begynnelsen av 2020 ønsket Cooke Aquaculture Scotland å prøve ut automatisk utstyr som var i stand til å måle gjennomsnittlig vekt på atlantisk laks i merden. En rask skanning på nettet indikerte at mange systemer som hevder å ha denne kapasiteten tilbys, ved å benytte en rekke forskjellige. Det var klart at det i de fleste tilfeller var et problem; enten var systemene ikke helt klare for kommersiell utgivelse, eller så hadde de faktisk ikke de egenskapene som var blitt hevdet, sier Mark Weir, fôringssjef i Cooke Aquaculture Scotland.

- Vi kom da over Optoscale. Timingen var god, fordi selv om Optoscale bare jobbet i Norge på den tiden, planla de sine første trekk ut til den store verden.Jeg kunne snakke med oppdrettere om brukte Optoscale i Norge og deres glødende rapporter om både utstyret og det nære og tette støtten fra selskapet overtalte meg til å prøve Optoscale -systemet, legger han til.

Fornøyd med plug and play løsningen

Selskapet startet en seks måneders prøveperiode med Optoscale i september 2020, og selskapet mener det kunne ikke ha kommet bedre i gang.

- Vi monterte det første skapet i merden, plasserte kameraet i vannet og skrudde på strømmen. Da vi hadde kommet tilbake til lekteren, ble behandlede data mottatt og gjennomsnittlige vektresultater hadde begynt å rulle inn. Dette var historien for resten av prøveperioden - Optoscale -utstyret er virkelig plug and play, det fungerer bare. Siden mesteparten av databehandlingen utføres om bord på kameraet, kreves bare en smal båndbredde av mobildata. Det innebygde mobildatamodemet er utstyrt med et SIM-kort som kan låse seg fast på det sterkeste signalet som er tilgjengelig, så dataoverføring var aldri et problem. Hvis det noen gang dukket opp tekniske problemer, ble de løst raskt og effektivt. Våre ansatte på stedet synes alt Optoscale-utstyret er enkelt å sette opp og lett å flytte fra merd til merd, melder selskapet. 

Oppdrettsselskapet mener det er en stor fordel for brukerne av Optoscale-systemet er den tette og kontinuerlige støtten som tilbys av selskapet. Ukentlige møter sikrer at alle BioScopes blir utnyttet til sitt fulle potensial; tilstand, beliggenhet, dybde og kvalitet på mottatte data blir vurdert for hver enhet. For problemer eller spørsmål mellom møtene, er støtte raskt tilgjengelig via nettet.

- Cooke Aquaculture Scotland testet Optoscale mot et lignende system, men Optoscale vant på alle områder; brukervennlighet, nivå og kvalitet på støtte og nøyaktighet av resultatene. På slutten av prøveperioden var gjennomsnittlige estimater for Optoscale gjennomsnittlig mindre enn 2%  forskjellig fra høstet vekt. – Cooke Aquaculture Scotland signerte en kontrakt med Optoscale for et økt antall enheter, tilstrekkelig til å gi målinger i alle høstmerdene, og fem måneder senere er vi fortsatt veldig fornøyd med alle aspekter av det Optoscale har å tilby, sier han. 

Cooke Aquaculture Scotland Ltd. er et datterselskap av Cooke konsernet som er en av verdens største aktører innen produksjon av laks og sjømat.

Gjennombrudd

Sven Kolstø, CEO og gründer i OptoScale mener dette er deres gjennombrudd internasjonalt og derfor en stor begivenhet i selskapets relativt korte historie.

- At vi har fått bevist at vår teknologi også er ledende i dette markedet, er en direkte bekreftelse på at vi har jobbet riktig med vår teknologi- og tjenestesammensetning. At en av verdens største aktører velger oss, er en tillitserklæring og et enormt kompliment til alle våre ansatte, sier Kolstø.

- Å stå igjen som vinner av en konkurranse, der vi har fått konkurrert under like rammevilkår, føles fantastisk bra. Dette gir oss ekstra motivasjon til å fortsette det målrettede arbeidet vårt for å bli verdensledende på denne type teknologi og løsninger, sier han videre. 

Terje Vestad, COO i OptoScale sier de  har jobbet målrettet med å bygge opp deres leveransemodell for de internasjonale markedene de siste 12 månedene og da er det svært motiverende å gå av med seieren på den første internasjonale konkurransen de har deltatt på.

- Det viser at vi jobber riktig og evner å skape en merverdi for våre kunder internasjonalt på samme måte som vi gjør i Norge. Prosjektet har vært spesielt spennende da både salgs- og leveranseprosessen har blitt gjennomført under pandemien. Denne har krevd en helt ny tilnærming for alle deler av vår organisasjon hvor vi har tatt i bruk ny teknologi til både opplæring, samhandling og drift, sier han.