VINNerne 2016: FOTO: Vidar Langeland

Det ble liv på Ewos nyttårskonferanse

- Med 340 personer til bords ble årets Nyttårskonferanse avsluttet fredag kveld. Bjarne Brøndbo sørget for at stemningen var på topp da Nord-Norges beste oppdrettere ble hyllet, skriver Ewos.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lars Berg-Hansen slo an tonen som første foredragsholder. I entusiastisk stil fortalte gründeren om hvordan han fått firmaet NorseAqua i Bindalen til å bli en suksess allerede etter ett år. Selskapet selger skjul for leppefisk, og omsatte for 15 millioner kroner i 2015.

Frank Nilsen, professor ved Universitetet i Bergen og direktør ved Sea Lice Research Center, har forsket på lakselus i mange år. Under Nyttårskonferansen tok han for seg spredningen av resistent lakselus fra Irland og Skottland til hele Atlanteren.

Han forklarte hvordan lusen lever og «tenker». Det lille krypet har enorm hjerne i forhold til kroppsstørrelsen, og lusen har mange sanseceller som gjør at den kan «smake» seg frem slik at den bosetter seg på laks og ikke på sei, for eksempel.

Få fart på fisken

Også EWOS tallknuser, analysesjef John Harald Pettersen, tok tak i luseproblematikken da han holdt sin årlige tale om lakserikets tilstand.

– Ikke alt er som det skal være i sjøen, sa Pettersen og viste til at den hyppige avlusingen gir negative biologiske og økonomiske konsekvenser. Han anbefalte sterkt å bruke EWOS RAPID for å få fisken opp av havet så fort som mulig.

Cargills inntreden

Einar Wathne sto nok en gang på podiet, denne gang som President i Cargill Aqua Nutrition. Han orienterte om det familieeide amerikanske selskapet.

– Det er ingen utbyttemaskin. Tvert imot, Cargill reinvesterer 80 prosent av netto inntjening i nye eller eksisterende virksomheter. I motsetning til en finansiell eier er det ikke bare hva vi gjør, men hvordan vi gjør det som teller. Cargill legger vekt på integritet og verdighet, og vi skal være ansvarlige uansett hvor på kloden vi befinner oss.

Støtter lokalsamfunn

Én prosent av Cargills overskudd går til sosiale tiltak i lokalsamfunn der selskapet har virksomhet. Selskapet har blant annet har betalt for 70 nye skoler i Vietnam.

Wathne fortalte også om sitt nye liv, der reker og tilapia er de store satsningsområdene, ved siden av laks.

– På alle felt er det viktig for oss å forstå kundene våre enda bedre. Vi kommer til å spørre og grave og gjennomføre fokus-intervjuer med kunder, sa Wathne som lovet at EWOS stadig vil være først ute med nye løsninger.

Bjarne Brøndbo sørget for at kveldens festmiddag ble et varig minne. Han kom til sine egne, kystfolket, og det ble «Rai-Rai» og «Vinsjan på kaia» til den store gullmedaljen.

Men aller mest jubel høstet vinnerne i EWOS årlige konkurranse Vekst i Nord-Norge. Det var syvende gang priser og gavesjekker på 10.000 kroner ble delt ut, og konkurransen var jevnere enn noen sinne.

Her er vinnerne:

Finnmark vår 15: Cermaq avdeling Nordnes i Alta kommune ved driftsleder Lars Aas.

Finnmark høst 14: Cermaq avdeling Ytre Kloven i Alta kommune ved driftsleder Jøran Erdal.

Troms vår 15: Salaks avdeling Kvanntonesset i Lavangen kommune ved driftsleder Gustaaf Wiggerts.

Troms høst 14: Kleiva Fiskefarm og Gratanglaks avdeling Ånderkleiva i Ibestad kommune ved driftsleder Jon Olav Holte.

Nordland vår 15: Kobbvåglaks avdeling Melkøya i Herøy kommune ved driftsleder Jan Terje Mikkalsen.

Nordland høst 14: Nova Sea avdeling Djupvik i Rødøy kommune ved produksjonsleder Odd Stensland.

Vinner av quiz'en ble Sigurd Arvesen fra Kleiva Fiskefarm. Premien er et gavekort på NOK 5000,-.