Gå til innhold
Annonse
NagellD og F-Tech på delt stand under Aqua Nor. Helge Bjordal (til høyre), styremedlem i NagellD. Bilde: Katarina Berthelsen
NagellD og F-Tech på delt stand under Aqua Nor. Helge Bjordal (til høyre), styremedlem i NagellD. Bilde: Katarina Berthelsen

I et ønske om å formidle, forklare og begeistre, utvikler NagellD 3D visualiseringer til oppdrettsnæringen.

Annonse

NagellD begynte med å lage visualiseringsfilmer til olje, gass og teknisk industri, men har fått en god fot innenfor havbruksnæringen.

- I dag er en betydelig del av oppdragene våre tilknyttet havbruk, sier Helge Bjordal til kyst.no

Han forteller at kundene de jobber med ofte trenger hjelp til å få en ide ned på papir, få tydelig vist fordelen til et nytt produkt eller forklare komplekse problemstillinger. Visualisering gjør det også mulig å vise et produkt som ikke enda finnes. Svært realistisk.

Ønsker å avmystifisere

Bjordal ønsker å avmystifisere visualisering. De opplever ofte at folk ikke helt forstår hva visualisering og animasjon er, samtidig som man tror det er veldig dyrt. Pris for en 3D-animert film ligger på rundt 100 000 til 250 000 norske kroner. Stillbilder koster rundt 5000 kroner.

Fleksibiliteten ved bruk av 3D-visualisering er stor. Har en kunde for eksempel gjort endringer på et produkt, er det relativt enkelt å endre dette i selve 3D-modellen og rendre ut (fremkalle) et nytt bilde. Og det samme er tilfelle med endringer i en animert film.

Mange vil kunne fortelle hvor vanskelig – og dyrt – det er å få tatt gode tradisjonelle bilder av havbruksutstyr. For ikke å snakke om film. Og om man da gjør endringer på produkter, er det på ‘an igjen, forklarer Bjordal.

Forvirrende begreper

Han legger til at kunder som tar i bruk visualisering ofte fort får smaken på det. Det blir en del av deres markeds- og salgsarbeid. Han legger til en forklaring av vanlige begreper i bransjen:

  • 3D modellering er å lage en digital modell i 3D, det vil si en modell som både har høyde, bredde og dybde.
  • Visualisering er å legge på materialer som plast, tre og metaller, og deretter lys på 3D modellen. En kan da vise 3D modellen med fotorealistiske materialer for å gi inntrykk av at dette er noe som faktisk eksisterer.
  • Animasjon er å sette en eller flere visualiserte 3D modeller i bevegelse slik at vi får en film.
  • VR (Virtual Reality) er å ta på øreklokker og «briller» slik at en får en opplevelse av å være inne i en digital 3D verden.»

Et nylig prosjekt for bedriften var en 3D-animering av den nye og kommende servicebåten til Laponie Aquaservice. 

https://vimeo.com/230562639

Virtuell oppdrettsnæring

Bjordal forteller videre at han tror fremtiden for visualisering ligger i VR (Virtual reality), og hvordan det kan bli nyttig i opplæring. Dette gjelder spesielt næringer hvor det er store kostnader knyttet til å feil, slik som operasjoner offshore. Ved å bruke virtuell virkelighet kan man øke samarbeid og fjernhjelp mellom de som befinner seg offshore, og for de som sitter på land.

-VR gir nye muligheter for kunder, samtidig som det er et lite steg for oss, sier Bjorland.

Typiske oppdrag

Kyst.no traff Nagelld på Aqua Nor messen i forrige uke. De delte stand med kunden F-Tech, som driver med industriell avfukting. De har funnet god hjelp i visualisering.

F-Tech selger og utvikler avfuktingsløsninger for industri og næring. I vår diskuterte vi med F-Tech hvordan vi best kunne presentere de mange delen av industrien F-Tech kan hjelpe med å holde fukten under kontroll, forteller Bjordal.

Løsningen de valgte var å lage et virtuelt fjordlandskap.

- I dette landskapet plasserte vi typisk installasjoner som F-Tech leverer løsninger til slik som en fôrflåte, et slakteri, en servicestasjon for not og så videre, sier Bjordal.

- Landskapet ble presentert på en stor touch-skjerm, skyter Odd Olav Fosso fra F-Tech inn.

På denne måten ble det logisk for kunder å klikke på sitt behov – eksempelvis en fôrflåte – og få frem mer informasjon om hvordan de kunne hjelpe med å få fukten under kontroll.

Eksempel på NagellDs 3D-modeller. Bilde: NagellD
Eksempel på NagellDs 3D-modeller. Bilde: NagellD

- Basert på de samme 3D-objektene (altså byggene), har vi også fått laget filmer og VR. Der man kan bevege seg rundt i et slakteri for å se hvordan våre produkter kan hjelpe med å kontrollere fukten og unngå skadelig kondens. 3D-visualisering har gitt oss en ny giv og en helt annen fleksibilitet i salgs- og markedsarbeidet.

Når de kommer på banen med nye løsninger kan fjordlandskapet lett utvides.

Om NagellD:

NagellD holder til på Frekhaug utenfor Bergen, med avdelingskontor i Gulen og i Fana - og har holdt på med 3D animering siden 2009.  Bedriften består i dag av fem personer, hvor tre har en bachelor i 3D design. Bedriften har en aktiv ekstern eier og et aktiv styre, blant annet med utstrakt oppdrettskompetanse.

Etter første møte lages et førsteutkast av en enkel 3D visualisering, bestående av noen grove stillbilder av produktet med ønsket materiale, lys og landskap. Så videreutvikles en 3D-animering. Det tar cirka en måned å få en ferdigstilt visualisering, avhengig av datastørrelse og detaljnivå.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse