Deler av lokaliteten Tosen til SinkabergHansen. Foto: SinkabergHansen.

- Det er et stort og viktig marked

Det sier nestleder Svein-Gustav Sinkaberg i SinkabergHansen etter at Kina opphevet forbudet mot import av norsk laks fra tre fylker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Frihandel og åpne marked lever også vår eksportnæring av, og Kina er et stort og viktig marked for oss, sier han til Kyst.no om temaet.  

- Avgjørende at den blir åpen

Sinkaberg mener det var en viktig avgjørelse som ble tatt i forrige uke, da Kina igjen åpnet for import av laks fra Nordland, Troms og Trøndelag.

- Med tanke på videre vekst er det avgjørende at denne delen av verden blir åpen for norsk laks generelt. Vi ser det derfor som en mulighet at salget til Kina kan økes, poengterer han.

Nestleder Svein-Gustav Sinkaberg i SinkabergHansen. Foto: Arkiv.

På tross av denne muligheten, gjør ikke selskapet noen endringer med det første.

- SinkabergHansen har ikke noen bestemte tiltak på gang i forbindelse med import til Kina, forteller han.

Den daglige driften deres påpeker han vil ikke endres på noen måte.

- Endringen i Kinas handelspolitikk får i øyeblikket liten betydning for hvordan vi innretter vår virksomhet.

240 000 tonn i 2025

Ifølge eksportstatistikk fra Norges sjømatråd og SSB har Kina totalt sett importert 9 627 tonn fersk norsk laks så langt i 2018. 

Med vekst i den kinesiske middelklassen, urbanisering, og økt kjøpekraft mener Sjømatrådet konsumet kan øke til hele 240 000 tonn i 2025.

Restriksjonene på laks fra Troms, Nordland og Sør-Trøndelag ble innført i 2015. Bakgrunnen var frykt for at fiskesykdommer som PD og ILA, som var påvist i disse fylkene, kunne smitte over til kinesisk fisk.