Utblanding av Alpha Max. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Nodland.

Det kombineres lusemidler på mange måter. – Uheldig, mener Fiskeridirektoratet, som nå vil forby det

Fiskeridirektoratet vil redusere miljøbelastning fra lusemidler. De peker på mange kreative og etter deres mening, uheldige måter å bruke legemidler i kombinasjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fiskeridirektoratet har sendt forslag til Nærings- og fiskeridepartementet om tiltak for å motverke negative miljøeffektar knytt til behandling mot lakselus. Et av forslagene er å forby utslipp der det er brukt en ikke godkjent kombinasjonsbehandling. I forslaget viser de til at legemidler brukes i kombinasjon på mange måter, noe de mener er uheldig.

Det som etter hvert har fått navnet «kombinasjonsmetoden», var i utgangspunktet en kombinasjon av legemidlene azametifos og et pyretroid. De brukes i en bestemt rekkefølge og i et gitt blandingsforhold.

- En masteroppgave fra Universitet i Bergen utført i samarbeid med Havforskningsinstituttet, indikerer at når disse stoffene brukes i kombinasjon, så vil toksisiteten for andre organismer i miljøet kunne bli langt mer alvorlig enn om midlene anvendes hver for seg, skriver direktoratet.

Andre kombinasjoner

Det påpeker at det også er kjent at oppdrettere benytter andre kombinasjoner av preparater enn det som er kjent som «Kombinasjonsmetoden».

- Behandling med hydrogenperoksid som et av virkestoffene er et eksempel på kombinasjon som også har ledet til omfattende dødelighet på fisken. Behandling med et bademiddel mens fisken står på en kur med et oralt administrert lakselusmiddel er et annet eksempel, skriver de.

Kitinsyntesehemmere som er oralt administrerte virker på skallskiftet og rammer derfor ikke voksne lus og annen behandling kan derfor også bli brukt i tillegg.

Mangelfull kunnskap

Kunnskapen om negative miljøeffekter og resistensutvikling som følge av slike kombinasjoner synes ifølge Fiskeridirektoratet å være svært mangelfull. I tillegg kan det også som vist være utfordringer knyttet til fiskehelse og velferd.

Direktoratet mener kunnskapen om effektene av «kombinasjonsmetoden» sannsynliggjør at andre kombinasjoner også kan gi alvorlige toksiske effekter for andre organismer.

- Bruk av legemidler i kombinasjon skjer ikke alltid samtidig, det vil si at midlene er tilstede for eksempel i behandlingsløsningen samtidig. Den kan skje sekvensielt, det vil si at midlene brukes hver for seg med et tidsrom i mellom.

Mer resistens

En vesentlig utfordring knyttet til denne behandlingsformen, er etter Fiskeridirektoratets mening, utvikling av resistens mot midlene.

- Dette kan gi negative miljøeffekter som effekt av lusesmitte på vill anadrom fisk.  Økt resistens hos lakselus følges heller ikke av samme resistensutvikling hos marine viltlevende krepsdyr som påvirkes av legemidlene. Økt legemiddelbruk som følge av resistens øker dermed de negative miljøeffektene på disse dyregruppene, skriver de.