Gå til innhold
Annonse
Yogi Shergill, prosjektleder i India. Foto: Andreas Ingebrigtsen/Sjømatrådet.
Yogi Shergill, prosjektleder i India. Foto: Andreas Ingebrigtsen/Sjømatrådet.

Norske selskap har doblet eksporten av laks til India på bare ett år. Sjømatrådets utsending sier han tror eksportørene som sender laks til landet vil øke sine volumer fremover.

Annonse

Eksportvolumet til India er gjerne lavt sammenlignet med andre land, men man ser likevel en økning i antall tonn eksportert enn tidligere år.

Månedstatistikken til Norges sjømatråd for januar viser at det ble eksportert 19 tonn fersk laks til India i januar i år, sett mot 9 tonn samme måned i fjor. Det er en økning på ti tonn.

Sender nå mer fersk enn frossen laks

Yogi Shergill, Norges sjømatråds sjømatutsending og prosjektleder i India forteller at Norge ikke har en frihandelsavtale med India, slik at all sjømat som importeres er beheftet med 30 % toll, utenom fersk laks som har 10 % toll. Det er derfor innen fersk laks India nå har økt importen.

- For inntil 18 måneder var det så å si frossen laks som filet eller røkt som ble importert i containere. Dette er nå endret til fersk laks som flys inn ukentlig til Mumbai og Bangalore, slik at det frosne volumet vokser ikke, opplyser han til Kyst.no.

Eksporten av fersk norsk laks til India har økt det siste året. Statistikk viser at eksporten har økt ti tonn i januar sett mot samme måned i 2017. Illustrasjonsfoto. 
Eksporten av fersk norsk laks til India har økt det siste året. Statistikk viser at eksporten har økt ti tonn i januar sett mot samme måned i 2017. Illustrasjonsfoto. 

Selv om flyfrakten er dyrere påpeker han at importørene foretrekker å ta inn fersk laks ettersom det indiske konsumenten hovedsakelig foretrekker ferskvare. Utfordringer med å holde kjølekjeden stabil, altså frysere som ikke holder lav nok temperatur fordi de slås av om natten for å spare strøm, er også noe av problemet ifølge Shergill.

- Vi ser også at bevisstheten rundt laks har økt de siste årene, og det er tilgjengelig i flere butikker i de store byene. Det leveres også nå laks til mindre byer som har over en million innbyggere.

Prisen på laks har også vært lavere i år enn for et år siden, og det bidrar til lavere pris mot konsument.

- India har en kjøpesterk middelklasse i de store byene på mellom 20-30 millioner mennesker som har råd til å kjøpe importert mat og det er fokus på sunnhet. Etter hvert som kjennskapen til laks øker og tilgjengeligheten bedres gjennom forbedret kjølekjede, vil konsumet gå opp, men alt i India tar tid så mann må som eksportør være tålmodig og ha et langsiktig perspektiv, Sier Shergill.

 «High end product»

Utsalgsprisen på laks i butikken påpeker han fortsatt er høy, og laks regnes derfor som «high end product».

- Vi snakker om priser fra 200 pluss kroner for fersk filet og 100 kr for en 100 grams pakning av røkt laks. Prisen til HORECA ligger mellom 200 – 250 kroner kilo. Tross dette så ser vi at flere butikker selger nå laks i de store byene og at det er på menyen i flere restauranter, forteller han.

Sjømatrådet ser også en vekst gjennom online portaler som leverer fersk laks hjem til kunden, og flere indiske aktører sier han viser interesse for import og salg.

- Vi ser derfor at utsalgsprisen er blitt lavere som er positivt med henhold til etterspørsel.

- Seks eksportører sender jevnlig

Per dags dato er det rundt 10 norske eksportører som sender laks til India, og Shergill sier de har ingen indikasjoner fra andre norske eksportører at de ønsker å etablere seg i India.

- Vi tror at de fleste vil fortsette med å selge til India via en lokal importør. De er enten oppdrettere eller salgs selskaper/tradere som har fokus mot India hvorav cirka seks har regelmessige skipninger.

Eksisterende importører mener han har et godt bygget import og distribusjons apparat, og Sjømatrådet forventer at disse har som mål å øke volumene fremover.

- Flere nye aktører i India viser interesse mht. import av laks, og hvis disse lykkes med å etablere relasjoner med Norske eksportører, så kan dette bidra til økt eksport fra Norge. Når vi spør indiske importører utviklingen av laks konsum i India om fem år, så ser de et volum på rundt 5000 tonn. Det er dog verdt å huske at Norges sjømatråd har ingen direkte innflytelse på eksport, dette er avhengig av hva norske eksportør og indisk importør klarer å få til i fellesskap, påpeker han.

En av de norske eksportørene som har satset i India er Polar Quality, les mer om deres indiske datterselskap her.

Jobber med India fra Tromsø

Sjømatrådet opplyste i november i fjor at de skal kutte satsing i India. Prosjektleder Ingelill Jacobsen i Sjømatrådet sier at når Yogi Shergill slutter den 30. april er det hun som overtar ansvaret for det indiske markedet.

- Vi vil fortsette å jobbe med India fra Tromsø. Grunnet redusert budsjett vil vi ikke kunne opprettholde samme aktivitetsnivå som tidligere etter april. Vi tror imidlertid at eksporten har kommet godt i gang og vi ser at enkelte selskaper satser på India, og dette vil ikke endre seg selv om Sjømatrådet ikke har fysisk tilstedeværelse i markedet, fastslår hun.

Jacobsen sier Sjømatrådet vil prioritere å støtte de norske eksportørene og deres indiske kunder.

- Dette gjør vi gjennom bedriftsinitiativ ordningen og ellers legge til rette for arenaer der norske eksportører kan møte potensielle kunder, øke markedsinnsikt og bidra til å løse eventuelle utfordringer med markedsadgang, opplyser hun.

- Norsk laks standard vare på Ikea India

Som Kyst.no tidligere har skrevet skal Ikea bygge 25 varehus i India de neste 10-15 år,  hvor norsk laks skal stå på menyen.

- Det første varehuset er forventet å åpne i Hyderabad i løpet av første halvår, og laks kommer til å være en standard vare på menyen og også til salgs i små porsjoner til hjemme tilberedelse, opplyser Shergill videre.

Kundegruppen sier han vil hovedsakelig vil være middelklassen, som i dag har lite kjennskap til laks.

- Vi forventer derfor at dette vil kunne bidra positivt til at flere blir eksponert for produktet og dermed kjøpe varen i butikkene, forteller han avslutningsvis.