Flavobacterium psychrophilum

Doktorgrad: Flavobakterier kan spres vertikalt

Universitetet i Bergen melder at Hanne Katrine Nilsen, disputerer 30. oktober 2015 for ph.d.-graden ved UiB med avhandlingen: “Flavobacterium psychrophilum infections in Norway; case studies and phenotypical/genetic characterization of the aetological agent”.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Avhandlingen omhandler ulike måter å avdekke forskjeller mellom varianter av bakterien Flavobacterium psychrophilum, som er årsak til alvorlig sykdom hos oppdrettet regnbueørret over hele verden. Bakterien er også knyttet til sårdannelse hos laks og brunørret i ferskvann.

Studier av arvematerialet hos bakterien, viser at det er én type av F. psychrophilum som dominerer i sykdomsutbrudd hos regnbueørret i Norge. Denne typen, lik og med små variasjoner, er også funnet hos syk regnbueørret i andre nordiske land og ellers i Europa. Funnene gir holdepunkt for at spesielle typer av F. psychrophilum kan spres med regnbueørret. Hos laks og brunørret er det annerledes. Her er det andre og mange forskjellige typer av bakterien som er funnet i forbindelse med sårdannelse og sykdom. Disse kan representere varianter av bakterien som er mindre tett knyttet til fisken.

Sykehistoriene, i kombinasjon med de arvestoff basert studiene utført av Nilsen og kolleger, viser at det er sannsynlig at regnbuevarianten kan spres med rogn via settefisk til stor sjøsatt fisk. Sykdom hos regnbueørret forårsaket av F. psychrophilum er derfor blitt meldepliktig i Norge slik at det kan innføres restriksjoner for utsett til sjø og valg av stamfisk.

Hanne Katrine Nilsen er utdannet veterinær fra Norges Veterinærhøyskole i 1989. Hennes doktorarbeid er utført ved UIB, institutt for biologi og hos Veterinærinstituttet i Bergen og Oslo, delvis i tilknytning til EMIDA prosjektet «Patho Fish - Control Flavobacteriaceae in European Fish Farms» finansiert av Norges forskningsråd.