Styreleder i Sjømat Norge, Inger Marie Sperre, sier at det blir stadig stilt mer krav til medlemsbedriftene, Foto: Therese Soltveit.

Drastisk endring i å drive næring

Sjømat Norges årsmøte: – Tiden er over der vi kan gå til myndighetene å kreve bedre vilkår. Vi må vise at vi gjør jobben og har ambisjoner for landet og miljøet, sier styreleder i Sjømat Norge, Inger Marie Sperre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hun slår fast at verdiskapning i Norge blir mer og mer krevende.

- Vi som driver næring kjenner nok på at vi møter motstand. Vi arbeider jo i allmenningen, og vi blir sett på med et enda større forstørrelsesglass, sier hun.

Dratiske endringer

Sperre påpeker at næringen må gjøre det som rett nå og i fremtiden.

- Å drive næring nå sammenlignet med før, har dastisk endret seg. Kravene er helt andre. Naboer til virksomhetene klager ofte på støy, og viser lite forståelse for driften, selv om vi skaper arbeidsplassene og verdier i lokalsamfunnet.

- Vi må og skal stå på for å tilpasse oss forventningene til de rundt oss. Det er nå vi skal løfte blikket. Næringen er en del av noe større, og vi ser at sjømat og havbruksnæringen blir viktigere og viktigere på verdensbasis.

Mer verdiskapning

Sperre uttaler at Norge trenger ny verdiskapning og 300 000 nye arbeidsplasser.

- Det ligger et stort press på oss i sjømatnæringen på å innfri de bærekraftsmålene som er satt.

Hun mener at klarer man å nå målene kan man også skape tusenvis av nye arbeidsplasser.

- Disse spørsmålene har vi i Sjømat Norge jobbet hardt med det siste året. Vi fant ut at fiskeri og havbruk kan bruke åtte av FN sine bærekraftsmål. Tiden er over der vi kan gå til myndighetene å kreve bedre vilkår. Vi må vise at vi gjør jobben og har ambisjoner for landet og miljøet. På den måten år vi med oss myndighetene og fagmiljøet. Vi skal ta vare på det vi har og verdiene vi har. Det forplikter oss, og det skal vi prøve å oppfylle, sier hun.

Les også: - Har fått årskonferansen tilbake slik vi vil ha den