Driftsleder Lars Stian Johansen leder arbeidet med gjenvinning og bruk av nye plastslanger i Edelfarm. Foto: Sverre Breivik.

Edelfarm med prosjekt for redusert utslipp av mikroplast

Med hjelp av Edelfarm AS på Rognan tar Salten Aqua nå et tak for å redusere utslipp av mikroplast fra fôrslanger. Prosjektet prøves ut i samarbeid med leverandøren Tess og SINTEF, og innebærer gjenbruk og bruk av en ny type fôrslange i regi av Edelfarm.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Salten Aqua skriver i en pressemelding at det er driftsleder Lars Stian Johansen som har gjort mesteparten av jobben for prosjektet som har som mål å redusere uønskede utslipp.

Edelfarm har inngått en miljøsirkelavtale med Tess på nye fôrslanger til Daumannsvika, hvor slangene skal avgi mindre mikroplast enn tradisjonelle slanger. I tillegg samles brukte slanger inn og resirkuleres til nye slanger.

-Miljø og gjenvinning er noe vi har høyt prioritert, sier adm. dir. Geir Wenberg i Salten Aqua i pressemeldingen.

Økt levetid

Gjenbruk og bruk av en ny type slange i regi av Edelfarm, er et prosjekt som prøves ut i samarbeid med leverandøren Tess og SINTEF. Nord Universitet kjører i tillegg et forskningsprosjekt som undersøker effekt av av mikroplast ved flere av anleggene.

- Videre vil slitasje på slangene bli kartlagt over 1-2 år. Vi håper å komme frem til tiltak og forbedringer som minimerer utslipp av mikroplast. Slike storskala-forsøk på fôrslanger er det lite av i dag. Vi mener også at økt levetid på slangene gir en liten økonomisk gevinst for oss, sier driftsleder Lars Stian Johansen i Edelfarm i meldingen.

Blant de første

-Det er ikke så mange erfaringer å hente på slikt arbeid. Vi er blant de første. Målet er at dersom dette blir vellykket skal det tas i bruk på alle oppdrettsanlegg i Salten Aqua gruppen. Vi ønsker å bidra til forbedringer der vi kan, miljøkoordinator Asbjørn Hagen i Salten Aqua i pressemeldingen.

Hagen sier videre at det ikke er noen hemmelighet at tradisjonelle fôrslanger avgir mindre mengder mikroplast.

-Det er dette vi nå skal redusere, sier Hagen.