Gå til innhold
Annonse
Kristian Lillerud (f.v.) i Flatsetsund Engineering, Arne Geirulv i Russian Aquaculture og Endre Brekstad i FSV Group foran Enabler One som snart slepes til Murmansk. Foto: Flatsetsund Engineering
Kristian Lillerud (f.v.) i Flatsetsund Engineering, Arne Geirulv i Russian Aquaculture og Endre Brekstad i FSV Group foran Enabler One som snart slepes til Murmansk. Foto: Flatsetsund Engineering

Flatsetsund Engineering skriver i en pressemelding at de leverer fire linjer med FLS Avluser til spennende oppdrettssatsing i Murmansk.

Annonse

- Linjene er montert på flåten Enabler One, som FSV Group skal levere til Russian Aquaculture, skriver de.

Russian Aquaculture er et børsnotert selskap som ifølge meldingen startet med laks i 2011. I dag har selskapet drift på sju lokaliteter i Murmansk-regionen og står for over 80 prosent av produksjonen i russisk sjøbasert lakseoppdrett.

- Selskapet har ytterligere lisenser tilgjengelig for en langsiktig økning av produksjonen, legger de til.

De forteller videre at selskapet også kjøper fôr og smolt fra Norge.

- Russian Aquaculture har i dag to heleide norske settefiskanlegg og planlegger å bygge opp egen smoltproduksjon i Russland, slik at de samlet får et årlig produksjonsvolum på rundt 15 millioner smolt, forteller de.

Oppgradering av Enabler One

Meldingen forteller videre at Russian Aquaculture har investert i norsk avlusningsteknologi ved å kjøpe avluserflåten Enabler One fra FSV Group. Flåten ble bygget for utleie til Marine Harwest i 2014 med tre av FSV sine avluser-linjer. I 2015 ble det installert en fjerde linje.

- Enabler One har vært leid ut til Mowi region Nord. Flatsetsund Engineering har leid ut avlusersystemet og FSV Group har leid ut flåten, skriver de.

Etter at Russian Aquaculture kjøpte Enabler One i mai, har flåten ifølge meldinga siden vært under ombygging ved Båt- og Oppdrettservice på Averøy.

- Nå gjenstår stort sett bare testing før flåten slepes til Murmansk, der den skal være i drift medio september, forteller de i meldinga.

Pure Shipping, som har to fartøyer med samme avluser, har stått for opplæringen av russiske operatører, og har også ansvaret for testing av anlegget før levering.

Nøye vurdering av teknologi

– Vi har hatt dialog med ulike leverandører av avlusningssystemer i et par år. Vi har vurdert dette grundig, ut ifra både kundekrav og fiskehelse, forteller styremedlem i Russian Aquaculture, Arne Geirulv.

Han legger tilat for dem er det naturlig å investere i norsk teknologi.

- Vi produserer også etter norske metoder når det gjelder helsetilsyn og bærekraft i våre i våre lokaliteter, legger han til.

Første eksport

For serviceselskapet FSV Group er salg av utstyr, ikke minst til utlandet, en ny erfaring. FSV Group har hatt ansvaret for den totale prosjektgjennomføringen.

– Dette har vært et spennende prosjekt for oss, med godt samarbeid med Russian Aquaculture, Flatsetsund Engineering og Båt- og Oppdrettservice. Det er bra at Norge kan levere teknologi, og ikke bare råvarer, sier teknisk sjef i FSV Group, Endre Brekstad.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse