Jan Sverre Røsstad, konserndirektør i Biomar.

El Niño kan føre til betydelig reduksjon av kvoter

- Per i dag er det ennå ikke klarlagt hvilke kvoter som vil bli fastsatt av de peruanske myndigheter for det kommende fiskeri i Peru. Det forventes dog at kvotene vil bli meget redusert, som følge av El Niño, sier Jan Sverre Røsstad, konserndirektør i Biomar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Therese Soltveit

Fiske etter ansjos i Peru blir normalt sterkt påvirket av naturfenomenet El Nino. Ofte spretter fiskemel- og fiskeoljeprisene i været om det blir kraftig nok. 

Kyst.no har tatt kontakt med fôrselskapet Biomar og IFFO, The Marine Ingredients Organisation for å høre hvordan de ser på El Niño situasjonen.

Røsstad sier det kommende fiskeriet i Peru foregår normalt på slutten av året. Produksjonen av fiskemel og fiskeolje vil på grunn av transport, normalt bli brukt som råstoff for Biomar sin produksjon av fiskefôr i første halvår neste år.

Jan Sverre Røsstad, konserndirektør i Biomar. Foto: Biomar Norge

Les også: - 80 prosent sannsynlighet for El Ninõ

- Dette er vår lavsesong, samtidig som tilgangen av fiskemel og fiskeolje fra de Skandinaviske produsentene normalt er god på denne tiden av året, opplyser konserndirektøren.

Han mener det således ikke er gitt at tilgangen på marine-råvarer blir kritisk, på kort sikt. Det er imidlertid viktig å se hvordan El Nino vil påvirke fiskeriet neste år i Peru, ettersom den viktigste fiskesesongen pågår i andre kvartal.

Røsstad mener selv, det er for tidlig å si noe om det kan bli kritisk tilgang på marine-råvarer for Biomar.

Oppvarmingen av havet har redusert biomassen av ansjos på kysten til 3,38 millioner tonn i det nord-sentrale området, ifølge den siste rapporten fra Instituto del Mar del Peru (IMARPE).

- Dette beløpet er ikke tilstrekkelig til å beregne fiskekvote for å tillate åpning av en ny årlig sesong for bransjen, som bruker denne ressursen i produksjonen av fiskemel og fiskeolje, melder nettavisen elcomercio.pe. 

Les også: El Nino rundt hjørnet – kan gi økte fôrpriser

Statlige meteorologiske institusjoner i USA og Australia, har de seneste ukene advart om at El Nino vil kunne bli den sterkeste på nesten to tiår.

- Ser vi på El Niño -effekter tilbake i tid erfarte Biomar i 1997/98 store konsekvenser for vår forsyningssituasjon av dette værfenomenet. Den gang var imidlertid marine-råvarer sin andel av fôrreseptene høyere, og kunnskapen om reseptjusteringer mindre enn i dag, sier Røsstad, konserndirektør i Biomar.

- Da vi således erfarte nullfiske som følge av Kevlar-bølger som traff Peru i fjor på denne tid, ga dette små forsyningsproblemer, legger han til.

Mangel på fiskeolje er kritisk

- El Niño vil mest sannsynlig påvirke fiske i Chile og Peru. Det er for tidlig å være sikker, og vi venter fortsatt på den offisielle holdningen til den peruanske regjeringen, men det virker sannsynlig at fisket vil bli sterkt redusert, sier Andrew Jackson, teknisk direktør i IFFO, The Marine Ingredients Organisation til Kyst.no

Han sier det for øyeblikket ikke er noe fiske som foregår, og fiskeriene er derfor stengt. Derfor får ikke selskapet noen rapporter fra produsentene.

Andrew Jackson, teknisk direktør i IFFO, The Marine Ingredients Organisation

Jackson sier at ingen nye fiskemelkilder er tilgjengelige, så tradisjonelt sett når forsyningene er trange, reduserer fiskefôrprodusenter inklusjonsnivåer av fiskemel og fiskeolje i fôret.

- Har du bekymret deg for at fôrprodusentene kan komme i en situasjon hvor det ikke er nok råvarer?

- Det er nok av alternative proteinkilder, men mangel på fiskeolje er mer kritisk. Det er veldig store forsyninger av vegetabilske proteiner spesielt soya, men for fiskeolje kan det alstå bli kristisk, sier Jackson. Fakta om El Niño:

  • Er en tilstand i havet og atmosfæren som påvirker værmønsteret over halve kloden, og hvor temperaturen blir relativt høy i havets overflate ved ekvator øst i Stillehavet.
  • Stammer fra en varm havstrøm i Stillehavet, og opptrer uregelmessig.
  • Ved en El Niño vil varmt vann fortrenge kjøligere og næringsrikt vann.
  • Påvirker pendlingen av Det ekvatoriale stillebeltet, som ellers gjerne følger solens gang gjennom sesongene. Under en El Niño vil beltet ofte bli forskjøvet lengre sørover enn vanlig, og ha stor betydning for nedbøren enkelte steder.
  • En forsterket El Niño skyldes storstilt avvik fra den normale sirkulasjonen i hav og luft i det sørlige tropiske Stillehavet. Kilde: Store norske leksikon

Les mer om fenomenet her.