Trude H. Nordli

Elvene som skal renskes for oppdrettslaks er vedtatt

Oppdrettsnæringen er pålagt å fiske ut oppdrettslaks fra elver med høyt innslag. I forrige uke vedtok styret i Ouro hvilke elver man skal sette inn innsats mot i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Oppdrettsnæringen er pålagt å fiske ut rømt oppdrettslaks fra elvene gjennom ordningen «Oppdrettsnæringens sammenslutning for utfisking av rømt oppdrettsfisk» (Ouro).

På et dialogmøte som Fiskeridirektoratet hold på fredag i forbindelse med den ferske rapporten fra «Overvåkingsprogrammet for rømt laks», fortalte daglig leder, Trude H. Nordli at styret har vedtatt hvilke elver som skal det skal drives utfisking i år.

- Etter å ha gått nøye igjennom rapporten fra overvåkningsprogrammet, har styret landet på mellom 30 og 40 elver som det skal gjennomføres utfisking i, sa hun.

Nøyaktig hvilke elver det er snakk om vil ikke Ouro offentliggjøre ennå, fordi det nå skal igangsettes en formell anbudsprosess, der sammenslutningen er bundet av de retningslinjer som gjelder i forhold til det statlige anbudsregelverket ved innkjøp av tjenester til utfisking.

Styret i OURO (f.v.): Forretningsfører Trude H. Nordli, Aino Olaisen fra Nova Sea, Roar Paulsen fra Lerøy Midt, Heidi Hansen fra Miljødirektoratet, Ingrid Lundamo fra Marine Harvest og Ståle Hansen fra Fiskeridirektoratet. Foto: Sjømat Norge.

Nordli fortalte at man i utgangspunktet er nødt får å sette i verk tiltak der overvåkningsprogrammet påviser med enn 10 % innblanding, men at også flere elver som har lagt mellom 4 og 10 % også er valgt ut.

- Elver fra nesten alle fylker er representert, så vi har en god spredning, sa hun.

Forskriften styrer

Hvilke elver man kan bevilge penger til er styrt av hvilke elver som er med i overvåkningsprogrammet, og den eneste som kan søke om penger til akuttiltak er Fiskeridirektoratet. Slik sett skiller ordningen seg fra det gamle Miljøfondet, der alle i prinsippet kunne søke om penger til ulike avbøtende tiltak.

Oppdretterne er forpliktet til å betale inn ti tusen kroner per konsesjon årlig til Ouro. Ordningen kom i stand i 2015, men for dette året ble kontingenten satt til halv takst.

- Det er først i år vi er kommet så langt at vi skal gjennomføre tiltak. Hva dette vil koste i år, vet jeg ikke ennå, ettersom det skal ut på anbud, men jeg føler meg sikker på at de innsamlede midler så langt vil dekke dette, sa Nordli.

Parallelt met selve anbudsprosessen, vil det også være en prosess opp mot fylkesmennenes miljøvernavdelinger i de ulike fylkene for å kartlegge beste utfiskingsmåte per elv.