Fiskeridirektoratet, Havforskningen og Nifes har i dag utdaterte lokaler. Departementet ønsker også å hente ut synergier av å samlokalisere institusjonene.

Endret organisering ved Kyst- og havbruksavdelingen

Fiskeridirektoratet endrer sin organisering fra og med 1. mars innenfor virksomhetsområdene havbruksforvaltning og marin arealforvaltning. Kyst- og havbruksavdelingen går fra fire til tre seksjoner. De tre seksjonene heter Tildelingsseksjonen, Tilsynsseksjonen og Arealseksjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

— Interessen for og endringene i havbruksnæringen, og i kystsonen for øvrig, øker stadig. Det er derfor viktig og riktig at vi som forvaltere endrer oss i takt med utfordringene og mulighetene. Derfor endrer vi også organisasjonen, sier direktør ved Kyst- og havbruksavdelingen, Jens Chr Holm i en pressemelding .

I Tildelingsseksjonen samler vi fagansvaret for tildeling og rettigheter etter akvakulturloven. Seksjonen skal blant annet gi faglig støtte til fylkeskommunene og behandle klager på fylkeskommunenes og regionskontorenes tildelingsvedtak. Seksjonen har ansvaret for Akvakulturregisteret, og tildeler matfisktillatelser til laks og regnbueørret for særskilte formål (forskning, stamfisk, visning, undervisning og utvikling). Arbeidet ledes av konstituert seksjonssjef Anne B. Osland.

Tilsynsseksjonen har fagansvaret for tilsynet med akvakulturvirksomhetenes drift. Fagansvaret for det operative tilsynsarbeidet innebærer faglig støtte og oppfølging av regionenes tilsynsarbeid.

I seksjonen samles fagansvaret for miljø og havbrukstekniske problemstillinger. Seksjonen samarbeider med andre etater og forskningsinstitusjoner om metodikk, kunnskapsgrunnlag og risikoanalyser. Seksjonen forvalter viktige ordninger, som IK-akva, Nytek, driftsplaner, MTB og MOM.

Tilsynsseksjonen har ansvar for forebyggende arbeid mot rømming og annen miljøpåvirkning. Seksjonen behandler dispensasjonssøknader for oppdrett av fremmede arter, og stiller krav til sikringstiltak og drift. Tilsynsseksjonen samordner også tiltakene i arbeidet etter vannforskriften. Arbeidet ledes av seksjonssjef Henrik Hareide.

Arealseksjonen har fagansvar for direktoratets problemstillinger knyttet til areal- og verneplanprosesser. Seksjonen har fagansvaret for kartverktøy og GIS for hele direktoratet. Seksjonen skal koordinere utarbeidelsen av overordnede og brede bestillinger og høringer.

Seksjonen følger opp kartlegging av biologisk mangfold. Videre følge opp høringer knyttet til utslippssaker, og overvåker konkurrerende bruk av kystsonen. Arbeidet ledes av konstituert seksjonssjef Frank Jacobsen.

Alle seksjonene skal drive regelverksutvikling og svare opp høringer og bestillinger avgrenset til egne oppgaver.