Foto: Mattilsynet

Endring av kontrollområde for ILA i Frøya

Mattilsynet har 12. oktober 2016 vedtatt forskrift om endring av kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe fiskesykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA) i Frøya kommune i Sør-Trøndelag fylke. Lokalitetene drives av Erviks Laks og Ørret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mattilsynet opprettet i juni 2016 kontrollområde for å bekjempe ILA etter at det var påvist infeksiøs lakseanemi (ILA) på sjølokalitetene 12394 Ørnøya og 24696 Ørnøya II i Frøya kommune. Det skriver mattilsynet på sine nettsider.

Rutinemessig prøvetaking på tre ulike lokaliteter i området viser mistanke om ILA. I tillegg er sykdommen nå påvist øst for Frøya på lokalitet 31517 Kamholmen. Lokaliteten drives av Erviks Laks og Ørret AS.

Formål med forskrift om kontrollområde er å forebygge, bekjempe og utrydde sykdommen ILA hos fisk i forskriftens virkeområde, jf. forskriftens § 2.

For å hindre smittespredning opprettes en ekstra bekjempelsessone rundt Kamholmen. I tillegg utvides sonen for overvåking.

En kontrollområdeforskrift får betydning for aktører som befinner seg innenfor et nærmere angitt sjøområde og som driver med aktiviteter som kan medføre smittespredning.

Forskriften legger restriksjoner på aktivitet i sonene for å forhindre videre smitte ut fra området.

Bekjempelsessonen gjelder inntil Mattilsynet opphever den.

Kontaktinformasjon

Kristin Vassbotten, seniorrådgiver, seksjon sjømat, hovedkontoret, tlf. 22 77 86 98