Endringer i forskrift om internkontroll

Mattilsynder melder på sine nettsider at de og Fiskeridirektoratet har utarbeidet et felles forslag til endringer i forskrift 19. mars 2004 nr. 537 om internkontroll for å oppfylle akvakulturlovgivningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

IK-Akvakultur har som formål å sikre en systematisk gjennomføring av tiltak for å oppfylle akvakulturlovgivningen og sikre et kontinuerlig forbedrings arbeid. Forskriften forvaltes både av Mattilsynet og Fiskeridirektoratet.

Innføring av internkontroll har vært utfordrende både for virksomhetene selv og for tilsynet. Formålet med internkontroll er at det skal være et styringsverktøy som bidrar til kontinuerlig forbedring av miljø, fiskehelse og fiskevelferd.

Mattilsynet og Fiskeridirektoratet vil vektlegge informasjon og veiledning til virksomhetene.  En endring av forskriften der noen av kravene gjøres enda tydeligere, er også et viktig bidrag til forbedring.

Det er behov for at dykkerfirmaer, servicebåter, fôrbåter, etc. som leverer tjenester til akvakulturanlegg også blir omfattet av krav til internkontroll for å sikre god fiskehelse og fiskevelferd. Det tydeliggjør det selvstendige ansvaret de har for å hindre smittespredning, og for å håndtere levende fisk på en forsvarlig måte ut fra hensynet til fiskevelferd. Tjenesteleverandørene vil selv bli ansvarlig for å finne gode forebyggende tiltak, og behovet for detaljerte krav i andre forskrifter vil bli redusert.

Gangen i arbeidet er beskrevet i tidslinjen under, og den svarte boksen viser hvor vi er i prosessen.