Foto: Austevoll Seafood.

Er det sammenheng mellom behandlingshyppighet og antall lokaliteter i fylkene?

Det hevdes ofte det er sammenheng mellom hvor mye oppdrettsaktivitet det er i et område og hvor store luseplagene er. Kyst.no har studert situasjonen i 2015 og gjort noen enkle sammenligninger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Basert på tallene til Lusedata, ble det i fjor behandlet 2106 ganger mot lus i Norge i 2015, en økning på 5 % fra 2014.

Les: Så mange lusebehandlinger var det i 2015

Men mens media har vært fylt opp med historier om høye lusenivå på fisken i Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal, ble året ikke så verst om man ser på de nasjonale lusetallene.

Les: Slik var luseåret 2015

For å holde lusetallene nede ble det behandlet nær 8 ganger per lokalitet i Nord-Trøndelag, mens Sogn og Fjordane behandlet hhv. 5,5 og 5,2 ganger per merd. I Troms slapp man unna med 1,5 ganger per lokalitet.

Les: I dette fylket ble det behandlet flest ganger mot lus

Sammenheng?

Hvordan samsvarer så lusetall og antall behandlinger per lokalitet med størrelsen på oppdrettsnæringen i de ulike fylkene?

Vel, ser man på lusenivå (gjennomsnittlig antall hunnlus per fisk igjennom året) er det i datamaterialet fra Lusedata for 2015 ingen statistisk signifikant sammenheng med antall lokaliteter som er i fylkene, og det lusenivået man hadde der i fjor - figur 1.

Trendlinjen er negativ, mao det er en tendens til at flere anlegg gir færre lus, men uten å altså være statistisk signifikant.

Ser man på antall behandlinger per lokalitet mot antall lokaliteter ser man akkurat det samme som for lusenivå. En negativ trend med økende antall lokaliteter, men som heller ikke ikke er signifikant - figur 2.