Håndfôring. Foto: Linn Therese S Hosteland.

Er funksjonelt fôr egentlig legemiddel?

Skretting skal lansere et nytt fôr som er tilsatt stoff som skal hemme lusepåslag. Funksjonelt fôr kaller de det, mens mange på sosiale medier i helgen har kalt det et legemiddel. Statens legemiddelverk vil ikke sikkert konkludere, da de ikke har full oversikt over produktet. Men reglene er tydelige.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en sak på kyst.no før helgen fortalte Skretting at de om få uker lanserer et nytt funksjonelt fôr, med nye ingredienser som er forebyggende mot lakselus.

– Vi har funnet en komponent som virker hemmende på lusa, og gir redusert lusepåslag. Den har vi implementert i et nytt fôr med svært lovende resultater, forteller Audhild Blomsø, fagsjef for fiskehelse og ernæring i Skretting i saken.

Les også: Lanserer nytt lusefôr med ny lusehemmer

Legemiddel spesifiseres både av effekt og påstått virkning

Hanne Bergendahl, veterinær og seniorrådgiver, veterinærmedisinsk seksjon hos Statens Legemiddelverk (SLV), forteller at produkter som skal benyttes mot lakselus som sitter på laksen klassifiseres som legemidler.

- Produkter som skal benyttes mot lakselus som sitter på laks klassifiseres som legemidler. Det går ikke klart fram av artikkelen hvordan dette produktet skal virke, sier hun.

Bergenhdahl forklarer at et produkt kan være et legemiddel enten ved at det inneholder en legemiddelsubstans, eller det kan være det fordi det utgir seg for å være et legemiddel, eksempelvis ved at det presenteres med medisinske påstander eller at det har en typisk legemiddelform.

Lovverket skiller mellom definisjon på fôrtilskudd, legemiddel og biocid. Et stoff som kan anvendes eller gis til mennesker eller dyr for å "gjenopprette, endre, eller påvirke fysiologiske funksjoner gjennom en farmakologisk, immunologisk eller metabolsk virkning, eller for å påvise sykdom", vil man anse for å være et legemiddel.

- Hvis noen av disse kriteriene er oppfylt, spiller det i utgangspunktet ikke noen rolle om stoffet er naturlig eller ikke. For ordens skyld gjøres det oppmerksom på at dersom det benyttes medisinske påstander om et produkt, vil dette anses som et legemiddel, uavhengig av det faktiske innholdet, konkluderer hun.

Hvorvidt det nye lusefôret inneholder et stoff som anses som et legemiddel har SLV ikke kjennskap til. De kjenner heller ikke til hva den «hemmelige» ingrediensen er.

- Hvis dette produktet omfattes av legemiddeldefinisjonen og dermed anses som et legemiddel, er det nødvendig med en markedsføringstillatelse fra Legemiddelverket for å kunne omsette produktet i Norge, opplyser hun.

Fôrtilskudd forvaltes av Mattilsynet, legemidler av Statens Legemiddelverket og biocider av Miljødirektoratet. Om et fôr ikke anses som et legemiddel, kan det falle inn under Mattilsynets regelverk for fôr, eller eventuelt Miljødirektoratets biocidregelverk. Det finnes også eksempler på at parasittmidler faller i alle kategoriene.