Laks. Foto: Jon Are Berg Jacobsen.

Ernæring – betydning for skinn-, tarm- og gjellehelse hos laks?

Et nytt FHF-prosjekt skal se på samspills effekter mellom ernæring og ytre stressfaktorer for barrierevevenes funksjon. - Et riktig sammensatt fôr for produksjon av mer robust fisk, vil gi bedre overlevelse, helse og kvalitet hos fisken. Dette vil igjen redusere tap og økt lønnsomhet for næringen, sier Kristian Prytz, fagsjef i FHF.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

For å opprettholde god fiskehelse og velferd er det viktig at alle vev som utgjør fiskens barrierer mot ytre miljø, fungerer optimalt. Det finnes i dag lite kunnskap om endringer i sammensetningen av fôr påvirker funksjonen til barrierevevene til laks. Et nylig oppstartet FHF prosjekt skal nå se på samspills effekter mellom ernæring og ytre stressfaktorer for barrierevevenes funksjon. Det melder FHF i en pressemelding.

For å opprettholde god fiskehelse og velferd er det viktig at alle vev som utgjør fiskens barrierer mot ytre miljø, fungerer optimalt. Det finnes i dag lite kunnskap om endringer i sammensetningen av fôr påvirker funksjonen til barrierevevene til laks. Et nylig oppstartet FHF prosjekt skal nå se på samspills effekter mellom ernæring og ytre stressfaktorer for barrierevevenes funksjon.

- Et riktig sammensatt fôr for produksjon av mer robust fisk, vil gi bedre overlevelse, helse og kvalitet hos fisken. Dette vil igjen redusere tap og økt lønnsomhet for næringen, sier Kristian Prytz, fagsjef i FHF.

Kunnskap om dette vil ha stor betydning for å kunne komponere fôr til produksjon av en robust fisk i ulike produksjonsmiljø og gjennom alle livsstadier. De marine ingredienser i fiskefôr er kraftig redusert de senere år, dette har ført til en reduksjon i de sunne fettsyrene EPA og DHA i laksens ulike vev og organer. Nivået av sink (Zn) i kommersielt fiskefôr er også redusert. Sink-nivået i fôr kan dermed også ha en effekt på barrierevets funksjon hos laks. Nofima, som har prosjektledelsen, skal nå finne ut av om dette påvirker funksjon og robusthet av skinn, tarm og gjeller hos laks ved postsmoltproduksjon.

  • For å lese mer om gjennomføringen av prosjektet se her.