Toril Celius i Mattilsynet mener oppdretterne må trenge fisken minst mulig, og foreslår det ses på nye metoder innenfor dette. Foto: Therese Soltveit.

Etterspør nye metoder for trenging av fisk

- Det bør komme på plass nye metoder for trenging av fisk. Tradisjonelle metoder, må ses på på nytt, og Mattilsynet ser et behov for nye løsninger, uttalte Toril Lyng Celius i Mattilsynet region midt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Toril Lyng Celius er veterinær og inspektør i Mattilsynet og har gjort inspeksjoner på oppdrettsanlegg i over åtte år, hvor hun har fått mange erfaringer om fiskevelferd under trenging og slakting.

Under seminaret «Fiskehelse for oppdrettsfisk» i Bergen, i regi av Nordisk ministerråd og Mattilsynet, påpekte hun at det er mange problemer med høy dødelighet i forbindelse med trenging og behandling.

Les også– Trenging stresser fisken mest

Les også: Tror trenging kan være årsak til laksedød

Illustrasjonsbilde av trenging av fisk. Foto: Therese Soltveit

- Tradisjonelle metoder må ses på på nytt og Mattilsynet ser et behov for nye løsninger, sa hun og la til at fisken helt klart kan føle smerte. 

- Unngå unødvendig stress

Hun påpeker at det er nettopp derfor vi har fiskvelferdsloven i Norge.

- Under slakting skal du beskytte fisken mot unødvendig stress. Lovene tilsier at må du bedøve fisken og holde den bedøvd inntil den er død, slik at fisken ikke opplever smerte underveis i slakteprosessen.

Hun mener oppdrettere i utgangspunktet bør slakte fisken umiddelbart, istedenfor å holde dem i ventemerder som hun mener vil føre til flere trenginger av fisken og dermed gi den mer stress enn nødvendig.

- Minst mulig trenging av fisk vil være optimalt, sa hun.

Les også: Ønsker spesialisering av brønnbåter 

Fokus på oksygen

Hun poengterer at det er viktig å måle oksygen under trengingen, ettersom fisken bruker mer oksygen når den er stresset.

- Svak og syk fisk må slaktes direkte og kan ikke gå via ventermerder begrunnet fiskevelferden til fisken, sier Lyng Celius.

Hun mener trenging er svært relevant nå med tanke på lakselus, der oppdrettere må behandle mer og slakte ut fisken før de har planlagt.

-  Prosessen er veldig stressende for fisken og gir stor effekt på kvaliteten på produktet i etterkant, legger hun til.

Les også: Mener de viktigste grunnene til dødelighet er å finne i smoltfasen

Hvordan utfallet av trengingen blir på fisken, forklarer hun er veldig avhengig av erfaringen fra de som jobber på merdkanten.

- Mange oppdrettere tar trengingen i flere runder for fisken, der de gjentar prosessen i samme merd. Dette skaper konstant stress for fisken, og forskning viser at fisken blir utslitt selv om den ikke trenges direkte, forklarer hun.