Retten kaller korrupsjonen for systematisk, noe de mener er straffeskjerpende. Logistikksjefen skal ha mottatt rundt 2,5 millioner kroner privat som motytelser for å gi befraktere og skipsmeglere fordeler i forhold til EWOS sitt behov for sjøtransport. Illustrasjonsfoto.

Ex-logistikksjef i EWOS dømt til fengsel for korrupsjon

Sør-Trøndelag Tingrett har dømt en forhenværende logistikksjef i EWOS, pluss to andre medtiltalte til fengsel i flere år for grov korrupsjon. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den 63 år gamle ex-sjefen i EWOS er dømt til fire års fengsel og inndragning av 1,5 millioner kroner. Det to andre er dømt til hhv 3,5 år, 75 000 kroner i inndragning 50 000 kroner i saksomkostninger for den ene og to års fengsel og saksomkostninger på 50 000 kroner.

Retten skriver i dommen at de anser det straffeskjerpende at logistikksjefen har opptrådt systematisk ved at “han kynisk har utnyttet sin posisjon i Ewos til å skaffe seg utilbørlige fordeler fra en rekke av Ewos’ leverandører og kontraktsparter innenfor logistikksjefens ansvarsområde”.

Tidligere i saken er en person dømt til 11 måneder i en tilståelsesdomssak.

Ex-logistikksjefen ble dømt for fem tilfeller av grov korrupsjon, samt ett tilfelle av grov økonomisk utroskap. Han ble dømt i henhold til tiltalen, men for et noe redusert samlet beløp i forhold til det som ingikk i tiltalen.

Trønderen ble dermed domfelt for å ha mottatt i alt 2,5 millioner kroner for korrupsjon. I tillegg er han dømt for grov økonomisk utroskap med 1,5 millioner kroner. 

Ifølge dommen mottok logistikksjefen i perioden 29. august 2003 til 10. januar 2011, i egenskap av logistikksjef i EWOS AS, i Trondheim fra et skipsmeglerfirma jevnlige bankoverføringer på nær 700 000 kr.

- Utbetalingene var utilbørlige på grunn av hans stilling og rolle ved inngåelse av kontrakter på vegne av EWOS AS, verdien, fordi utbetalingene var i strid med interne retningslinjer, ble holdt skjult for arbeidsgiver og fordi formålet var å sikre skipsmegleren kontraktsforhold og/eller gunstigere kontraktsvilkår med EWOS AS, heter det i dommen.

Båtopplag og flybilletter

Han var også tiltalt for å ha mottatt fra de to medtiltalte i saken kontanter og andre fordeler til en samlet verdi av nær en million kroner

- Han mottok fordelene i form av kontanter eller bankoverføringer, ved dekning av kostnader blant annet til båtopplag og vedlikehold av fritidsbåt, flybilletter for seg og/eller sin ektefelle samt ved lån og underpris/ dekning av gjeldsforpliktelse for nærstående i forbindelse med anskaffelse av fritidsbåt, står det i domsavgjørelsen.

Retten skriver at formålet med korrupsjonen var å sikre selskaper de to medtiltalte hadde felles eierinteresser i kontraktsforhold og/eller gunstigere kontraktsvilkår med EWOS AS. 

Puter og kalesje

Han skal også ha mottatt fra den ene av de to medtiltalte kontanter og andre fordeler i form av kontanter eller bankoverføringer, ved dekning av kostnader til kalesje og flybrigdetrekk til fritidsbåt ved underpris/ettergivelse av gjeldsforpliktelse i forbindelse med anskaffelse av en annen fritidsbåt, ved dekning av kostnader til nye puter og kalesje og ved overpris ved videresalg av denne.

63-åringen er også dømt for å ha fått dekket kostnader til frakt av fritidsbåt fra Dublin til Trøndelag.