Illustrasjonsfoto av Bulandet og pilotanlegg. Foto: Bulandet Miljøfisk AS

Får 23 mill. i tilskudd til utvikling av miljøteknologi

Bulandet Miljøfisk AS forteller i en pressemelding at de har fått innvilga søknad om 20 mill. i innovasjonslån og 23 mill. i tilskudd fra Innovasjon Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

 De legger til at selskapet er nå klar for første byggetrinn og en treårig pilotfase for å dokumentere selskapets miljøteknologi.

- Samarbeidet med Innovasjon Norge er direkte utløsende for realisering av prosjektet. Vi har tidligere fått tilsagn om banklån under forutsetning av risikoavlastning. Nå kan vi for alvor starte opp arbeidet med neste fase, sier styreleder Hans Haddal.

I meldinger skriver selskapet at de nå skal rigges for pilotfasen med blant annet rekruttering av  i Bulandet. Styrelederen påpeker at både selskapet og prosjektet står på skuldrende til et bredt kompetansemiljø innen akvakultur.

- Vestlandet er i ferd med å utvikle et godt økosystem innen marin innovasjon. Vi har fått fantastisk hjelp både fra Aksello i Florø, hvor vi er tilknyttet som inkubatorbedrift, og fra Vis Innovasjon på Marineholmen Bergen. Akvahub AS i Leirvik i Sogn er ansvarlig for prosjektering og FoU-arbeid, sier Haddal.

Han legger til at de vil ha et tett samarbeid med Universitetet i Bergen og NORCE i pilotperioden.

Gründer Olav Sveen. Foto: Bulandet Miljøfisk AS

I pilotprosjektet skal det ifølge meldingen utføres omfattende forskning- og utviklingsarbeid med mål om å dokumentere miljøeffekten til Bulandet-modellen.

I piloten skal man i tillegg til effekt på lakselus, se på blant annet semi-intensiv resirkulering av sjø uten bruk av biofilter, og trening av postsmolt for å øke robusthet særlig mot de økende problemene med CMS (Hjertesprekk) og andre hjertelidelser.

- Bulandet Miljøfisk sitt pilotanlegg representerer en mulighet til å dokumentere en ny oppdrettsmodell basert på norske fortrinn, sier Sigurd Handeland, amanuensis ved Universitetet i Bergen

Avslutningsvis legger han til at sammen med Akvahub skal de dokumentere fiskevelferd og utarbeide en driftsprotokoll for produksjon av en svært robust postsmolt og matfisk.