Nordlaks sitt konsept Havfarm blir 430 meter lang, og 54 meter bred. Illustrasjon: NSK Ship design.

Får realisere Havfarm-konsept - Nordlaks får tildelt ti konsesjoner

Nordlaks fikk en tidlig julegave av Fiskeridirektoratet, som nylig gav oppdrettseskapet tillatelse til å realisere Havfarm-konseptet de har utviklet sammen med NSK Ship Design. Nordlaks har nå fått tildelt ti utviklingskonsesjoner av totalt 39 innsøkte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nordlaks søkte 24 november 2015 om 30.000 tonn MTB for å realisere selskapets «Havfarm», 22 desember året etter får de svaret de har ventet på. Selskapet får nå tildelt ti konsesjoner og kan endelig realisere konseptet Inge Berg har lenge drømt om å få realisere.

I tilsagnet om utviklingskonsesjoner, skriver Fiskeridirektoratet at Nordlaks søkte opprinnelig om 30.000 tonn MTB (tilsvarer 39 tillatelser à 780 tonn) til akvakultur av laks, ørret og regnbueørret til utviklingsformål.

"Det omsøkt prosjektet, tok sikte på å utvikle tre til fire Havfarmer. Direktoratet har i vedtak 30. august 2016 avslått den delen av søknaden som knytter seg til utvikling av mer enn én Havfarm. Dette vedtaket knytter seg dermed til utvikling av det søker har beskrevet som Havfarm 1, opplyser direktoratet".

Nordlaks har i samarbeid med NSK Ship Design utviklet havfarm-konseptet, nå får de tillatelse til å bygge sitt 430 meter langt og 54 meter bredt oppdrettsskip. Planen er at skipet skal ligge på svai, forankret i bunnen med teknologiske løsninger fra offshoreindustrien.

Les også: Vil redusere smittepress betydelig med eksponert oppdrett

Kapasiteten blir på 10.000 tonn laks, som tilsier over to millioner fisk. Dette er et semilukket anlegg med skillevegger og åpning i bunn. Havfarmen blir konstruert for å tåle ti meters signifikant bølgehøyde og kan heves fire meter i uvær. Selve skipet vil stikke ti meter ned i sjøen, og blir som ei stålramme for seks «bur» som er 50 x 50 meter store på overflata med 60 meter dype oppdrettsnøter.

Les også: Havfarm-prosjekt dyrere enn antatt – Venter spent på godkjennelse

Direktoratet skriver i de gode julenyhetene til Nordlaks følgende:

"Med hjemmel i laksetildelingsforskriften §§ 23, 23b og 28 gir Fiskeridirektoratet Nordlaks Oppdrett AS tilsagn om 10 utviklingstillatelser til akvakultur med laks, ørret og regnbueørret til utviklingsformål for en periode på 15 år fra lokalitet er klarert og tillatelsesdokument er utstedt".

Selskapet har tidligere i desember bygget en pepperkake havfarm, les mer om dette her.

Inge Berg, daglig leder for Nordlaks, har drømt om å bygge Havfarmer, nå får han realisert drømmen. Selskapet fikk 22 desember tildelt ti konsesjoner av fiskeridirektoratet. Foto: Therese Soltveit.

Når det gjelder kostnadene på Havfarmen har daglig leder Inge Berg tidligere uttalt til kyst.no at det er blitt svært kostbart prosjekt. 

Les også: Inge Berg drømmer om å bygge havfarmer

– Vårt havskip er betydelig mye større enn Salmars Havmerd, noe som gjør at kostnadene blir vesentlig mye dyrere. Det er et tøft økonomisk prosjekt, noe nøyaktig pris vet vi ikke enda. Men at det koster mer enn tidligere angitt er et faktum, sier han, men legger til at selskapet har troen på at dette prosjektet er verdt investeringen i det lange løp.

Nordlaks har også satt spaden i jorda og bygger nytt settefiskanlegg til en halv milliard kroner på Innhavet i Hamarøy kommune. Gigantinvesteringen vil gjøre det mulig for Nordlaks å doble størrelsen på settefisken og er en viktig del av Nordlaks sin løsning på utfordringen om bærekraftig vekst i havbruksnæringen, hvor også de fremtidige Havfarmene inngår.