Administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen. Foto: Marius Fiskum / Norges sjømatråd

Fall i eksportverdien for laks

Norge eksporterte sjømat for 8,7 milliarder kroner i februar. Det er en nedgang på 482 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med februar i fjor. Dermed fortsetter trenden fra januar med en fallende sjømateksport.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Til tross for at sjømatmarkedene fortsatt er sterkt preget av koronapandemien, er verdien av sjømateksporten i februar den nest høyeste februar-måneden noensinne. Det skyldes blant annet at det eksporteres rekordhøye volumer av enkeltarter som laks og sild, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.

Nyansert bilde

I februar falt eksportverdien for de fleste arter med unntak av kongekrabbe og sild når vi sammenligner mot den rekordsterke februar-måneden i 2020.

- Da var det historisk sett høye priser for laks og torsk, og det var før pandemien slo til og reduserte omsetningen av sjømat i hoteller og restauranter globalt. Det må nevnes at bildet er nyansert og at det fremdeles er knyttet stor usikkerhet til eksportutviklingen fremover for enkeltarter, sier Renate Larsen.

  • Det ble eksportert sjømat for 8,7 milliarder kroner i februar.
  • Det er en nedgang i verdi på 5 prosent, eller 482 millioner kroner, sammenlignet med februar i fjor.
  • Polen, Danmark og USA var de største markedene for norsk sjømat i februar.

Sterk laksevekst til Kina og Italia

  • Det ble eksportert 95 600 tonn laks til en verdi av 5,4 milliarder kroner i februar.
  • Volumet økte med 20 prosent.
  • Verdien falt med 306 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med februar i fjor.
  • Polen, Frankrike og USA var de største markedene for norsk laks i februar.
Eksport av norsk sjømat hittil i år fordelt på fiskeri og havbruk. Graf: Norges sjømatråd

- Da koronapandemien startet, var Kina det landet som først stengte ned samfunnet, noe som fikk en stor konsekvens for lakseeksporten. I Europa var det Italia som ble hardest rammet i første fase av pandemien. Her førte frykten for smitte til et fall i etterspørselen etter laks allerede før koronaviruset var påvist i landet. I februar i år var det nettopp disse to markedene som viste sterkest vekst i verdi for lakseeksporten, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Ifølge Norges sjømatråds sjømatutsending til Italia, Trym Eidem Gundersen, er det økte laksesalget et resultat av at flere regioner fikk lettelser i koronarestriksjonene i februar.

Lavere pris

- At det ikke lenger er portforbud, gjør også at folk handler oftere i butikk, noe som er positivt for sushimarkedet. Lettelsene fører blant annet til at restaurantene kan holde åpent frem til klokken 18.00. Den lave prisen i forhold til i fjor spiller også mye inn. Dessverre har det kommet nye restriksjoner, noe som kan gjøre at etterspørselen vil svinge framover, sier Gundersen.

Eksportverdi av laks hittil i år siste 10 år. Graf: Norges sjømatråd

Norsk laks til Kina fortsetter å vise god utvikling inn i det nye året.

- Årets to første måneder betyr høytid og ferietid i Kina med normalt høyere etterspørsel etter laks. Veksten mot samme tid sist år må ses i lys av at koronapandemien for alvor traff Kina i februar i fjor. Samtidig ble kinesisk nyttår i 2020 feiret to uker tidligere enn i år, sier Norges sjømatråds sjømatutsending til Kina, Victoria Braathen.

Nedgang for ørret

  • Det ble eksportert 3 900 tonn ørret til en verdi av 292 millioner kroner i februar.
  • Volumet falt med 20 prosent.
  • Verdien falt med 61 millioner kroner, eller 20 prosent, sammenlignet med februar i fjor.
  • USA, Hviterussland og Japan var de største markedene for norsk ørret i februar.