Illustrasjonsfoto av avlusing med hydrogenperoksid.

Fastslår at dumping av H2O2 er ulovlig

Miljødirektoratet slår nå fast at praksisen med dumping av hydrogenperoksid er ulovlig, ifølge Dagens Næringsliv (DN).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Miljødirektoratet har vurdert praksisen ved at brønnbåter slipper middelet i sjøen etter avlusning, og kommet til at dumpingen krever utslipps¬tillatelse.

– Vi hadde et møte forrige mandag med brønnbåtrederne der blant andre også Mattilsynet og Fiskeridirektoratet deltok, sier Bjørn Bjørnstad, avdelingsdirektør for Tilsyn- og miljødataavdelingen i Miljødirektoratet til DN.

– Det ble blant annet drøftet dumping av lusevann/hydrogenperoksid og hvorvidt det finnes bestemmelser i internasjonale avtaler som gir unntak for slike utslipp. Vi har kommet til at disse utslippene ikke er innenfor det regelverket gir åpning for, sier han til avisen.

Han er usikker på om brønnbåtene må pålegges å følge regelverket.

– Vi må se på det store bildet. Hvis dette forbys, kan de samlede miljøkonsekvensene bli enda større hvis lusemengdene øker kraftig eller hvis oppdretterne da velger avlusing i merdene og utslipp derfra øker kraftig. Men det er altså dette vi skal nærmere på sammen med de andre myndighetene, sier han til avisen.

Han poengterer også at de har vurdert at fislippet av lusevann ikke har store miljøkonsekvenser.

- Poenget her er jo at vi vil ha oppdrett og vi vil ta vare på villaksen og miljøet. Og næringen må av og til bruke lusemidler. Men så har altså oppdrettsnæringen vokst veldig mye på ganske kort tid, og vi må forsøke å begrense lusemiddelbruken slik at den ikke skader miljøet. Når det gjelder hydrogenperoksid har vi vurdert dette stoffet som lite problematisk, men samtidig har mengdene økt voldsomt og det har kommet flere bekymringsmeldinger og signaler som vi nå tar på alvor for å være helt sikre på at konsekvensene ikke er negative, sier han.