Veterinærinstituttets direktør Gaute Lenvik overrekker rapporten til Karen Johanne Baalsrud, direktør for planter og dyr hos Mattilsynet. Foto: Eivind Røhne.

Fem promille av antibiotikaen gikk til fisk

En rapport fra Veterinærinstituttet viser at oppdrettsfisk kun stod for en tohundredel av det som ble solgt av antibiotika i Norge i fjor. Landdyr fikk 20 ganger mer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rapporten NORM-VET er nå lansert for 2016. Den er en årlig status for antibiotikaforbruk- og resistens i dyr, fôr og mat:

Forbruket til oppdrettsfisk utgjorde kun 0,5 prosent av all antibiotika solgt i Norge i 2016.

Forskrivningen av antibiotika til behandling av oppdrettsfisk var i 2016 kun 201 kilo aktiv substans (273 kilo i 2015), som er laveste nivå siden 1981. Det er en sammenhengende trend som gjør at salget av antibiotika til akvakulturnæringen er redusert med 99 prosent siden 1987. Nedgangen skyldes at effektive vaksiner beskytter oppdrettsfisk mot de mest aktuelle bakteriesykdommene.

- Sammenlignet med mange andre land er Norge i en unik posisjon med lave forekomster av resistente bakterier hos dyr, i mat og i fôr. Kun en tiendedel av all antibiotika i Norge går til dyr, og altså kun 0,5 prosent til oppdrettsfisk, sier seniorforsker Kari Grave ved Veterinærinstituttet i en kommentar til rapporten.

Det stabilt lave forbruket av antibiotika til matproduserende landdyr de siste årene gikk ytterligere ned med to  prosent siden 2013. Salg av veterinære antibiotika til kjæledyr viser en nedgang på 24 prosent i perioden 2013 - 2016.

Resistente bakterier i importert sjømat

I sjømat annet enn fisk ble det påvist resistente bakterier i 64 av 359 prøver fra både norskprodusert og importert sjømat. Av de positive prøvene var flertallet kun resistente for ett antibiotikum, mens resten var resistente for to eller flere typer antibiotikum.

Antibiotikaresistente bakterier er noe mer vanlig i importerte enn i norskproduserte produkter, og at enkelte av disse bakteriene er multiresistente. I tillegg viser resultatene at enkelte av disse importerte sjømatproduktene er kontaminert med bakterier resistente mot antibiotika definert av WHO som kritisk viktige for behandling innen humanmedisin.

Les også: