- Nytt høstutsett på lokalitet Krigsholmen i flott høstvær, skriver selskapet på Facebook. Foto: Austevoll Melaks.

Ferdig med nytt høstutsett - ser god effekt med luseskjørt

Austevoll Melaks AS er nylig ferdig med høstutsettet deres. Henrik Melingen sier til kyst.no at deres erfaringen med luseskjørt på nylig utsatt laks har god effekt mot lusepåslag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Austevoll Melaks AS har denne uken fått på plass siste rest av høstutsettet i sjø på lokaliteten Krigsholmen, og daglig leder Henrik Melingen sier prosessen har gått som planlagt.

Oppdretteren har satt ut 820 000 fisk fordelt på to lokaliteter og fisken skal være i størrelsen 150 gram.

Daglig leder Henrik Melingen i Austevoll Melaks AS. Foto: AM.

- Vi fikk rundt 420 000 fisk i denne omgangen og fisken så fint ut, sier Melingen.

- Ser god effekt av luseskjørt

Lusesituasjonen på deres lokaliteter er god, ifølge Melingen har kontroll på lusa og tyr til Thermolicer-behandling dersom nivåene øker.

- Det er jo høysesong for lus, men for vår del går det greit så langt. Vi kjører luseskjørt på høstgenerasjonen som er satt i sjø og ser god effekt mot lusepåslag. Vi har også rognkjeks og leppefisk i merdene våre med den større fisken, forklarer han. 

Selskapet leier inn Thermolicer og han påpeker derfor at det er viktig å planlegge godt, samt å være ute i god tid når det gjelder bestillingen av den.

- Det tar jo noen uker å få avlusingsverktøyet på plass. Dersom vi ser tendenser til høyere lusenivåer bestiller vi den for sikkerhetsskyld. Men hvis utviklingen stabiliserer seg, avbestiller vi bare den, forklarer han til kyst.no.

  • Austevoll Melaks er en tradisjonsrik familiebedrift som driver med matfisk produksjon av atlantisk laks i Austevoll kommune i Hordaland.
  • Selskapet har per dags dato tre konsesjoner for produksjon av laks og ørret og et produksjonsmål på 3000 tonn laks årlig.
  • I dag er det syv ansatte i Austevoll Melaks fordelt mellom administrasjon og produksjonsleddet.
  • Selskapets lokalisering helt vest i Hordaland med Nordsjøen som nærmeste nabo bidrar til gode oppvekstforhold for laksen.
  • Selskapet har som mål å benytte seg av lokale leverandører så langt det lar seg gjøre.