Ferdigstiller nytt rognkjeks-anlegg på Sleneset

Atlantic Lumpus jobber for tiden på spreng for å ferdigstille produksjonsanlegget sitt på Sleneset i Nordland. Anlegget er dimensjonert for en produksjon av 2,5 – 3,0 millioner sjøklar rognkjeks + fire millioner yngel, som oppdrettsnæringen bruker i kampen mot lakselusen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Atlantic Lumpus har valgt en etappevis økning av produksjonen. I første generasjon blir det en til halvannen million rognkjeks. Første leveranse sjøklar fisk blir i mai-juni neste år. Produksjonen skjer i moderne lokaler oppført i 2011, som nå er bygget ut fra 1.200 til 1.500 kvadratmeter og tilpasset oppdrett av rognkjeks. Det investeres 36 millioner i satsingen, sier daglig leder Dan Kristian Larsen til Kyst.no. 

Selskapet har en avtale på levering av fisk til Trøndelag i sør og til Troms i nord, de neste tre årene.

- Vi forsøker å holde kontroll på smitteagens internt i anlegget med å screene fisken for sykdom før flytting mellom avdelinger, sier den daglige lederen.

Les også: - Første storskala RAS-anlegg til rognkjeks

Larssen sier selskapet er en del forsinket i forhold til opprinnelig tidsplan, slik det ser ut nå skal anlegget være ferdigstilt i begynnelsen av 2016.

- Produksjonsbygget er ferdig, vi har fått på plass noe utstyr og en av tre stamfiskavdelinger. Neste blir å montere klekkeri og startfôringsavdeling hvor vi legger inn rogn, sier han.

- Parallelt monterer vi påvekstavdelingen, det er en kabal som skal gå opp for å levere sjøklar fisk til våre kunder tidlig neste sommer men føler vi har kontroll. Vi kan uavhengig av sjøvannstemperatur regulere vanntemperaturen i klekkeriet og startfôringen (uavhengig av hverandre) mellom fem – ti grader, sier han engasjert.

Les også: Rognkall-sperm kan befrukte over en million rognkjeks

- Om vi ser vi ikke er helt i rute med påvekstavdelingen kan vi altså hindre tilveksten mye ved å senke temperaturen i nevnte avdelinger helt ned til fem grader og kjøper oss tid slik om nødvendig, legger han til.

Begrenser skadeomfanget

Oppdretter og gründeren av selskapet sier at i biologisk produksjon er hovedutfordringene sykdom, samt opprettholde god vannkvalitet og unngå teknisk svikt.

- Vi har hatt stort fokus på dette og har derfor prosjektert anlegget med høyt fokus på biosikkerhet, rensing av vann og teknisk stabilitet, sier Larssen. 

Han sier selskapet har bygd anlegget med fysisk adskillelse mellom alle seks avdelinger med slusesystem, der alle avdelinger har egne uavhengige vannbehandlingsanlegg.

- Vi monterer dobbelt opp av kritiske komponenter slik som filtrering, kritiske pumper og nødstrømsaggregat der hver komponent er dimensjonert til å forsyne hele anlegget alene, sier han.

Larsen forklarer at med de tiltak som nevnt ovenfor begrenser selskapet skadeomfanget betraktelig ved utbrudd av sykdom da de kan stenge ned kontaminert avdeling uten at det i stor grad påvirker resten av produksjonen av rognkjeksene.

Les også: Marine Harvest vil doble produksjon av rensefisk

Skånsom sortering

- En optimal produksjon er avhengig av et strømlinjeformet anlegg hvor man kan gjennomføre renhold og desinfisering på enkelt vis, og tilrettelegge for effektiv og skånsom sortering. Gode rutiner på blant annet disse områdene tror jeg er viktige for en god produksjon. Vaksineutviklingen er kommet langt på relativt kort tid, men her gjenstår en del, da spesielt mot agens etter utsett i sjø, sier oppdretteren til Kyst.no.

Oppdretteren tror at rognkjeksen er kommet for å bli, på kort sikt som supplement til andre avlusningsmetoder som mekaniske løsninger og kjemoterapeutika.

- Jeg har tro på at vi på litt lengre sikt har fått effektivisert rognkjeksen så mye at den alene vil klare å holde lusepresset nede i akseptable nivåer, utdyper han. 

Les også: Rognkjeks-veteran satser på oppdrett

- Etterspørselen er stor da det produseres betydelig mindre enn markedet etterspør. Det er kommet og kommer stadig flere produsenter på banen og eksisterende utvider sin produksjon, det vil ikke ta lang tid før markedet har stabilisert seg, sier Larssen.

Samtidig mener han at det ligger an til en økning av smoltutsett de kommende år.

- Jeg tenker da spesielt på fem prosent økning på eksisterende konsesjoner og de nye grønne konsesjonene som begge betinger lavere lusetall, sier Larssen avsluttningsvis. 

  • Atlantic Lumpus AS er et nyetablert selskap som skal produsere rognkjeks (Cyclopterus Lumpus) som rensefisk for laksenæringen.
  • Atlantic Lumpus-gründer er Dan Kristian Larssen, som er oppvokst på Nord-Solvær.
  • Produksjonen skjer i Sleneset Trelast sine gamle lokaler.
  • Det har vært et eierskifte og selskapet eies nå av: Larssen AS 30 prosent (Dan K Larssen) og Ziko Holding AS 70 prosent (Tore Larssen).

Stamfiskavdeling 1 av 3 på Atlantic Lumpus sitt anlegg. Foto: Atlantic Lumpus/Dan Kristian Larssen

 

Selskapet satser på moderne fasiliteter.  Foto: Atlantic Lumpus/Dan Kristian Larssen

Stamfiskavdeling 1 av 3 på Atlantic Lumpus sitt anlegg. Foto: Atlantic Lumpus/Dan Kristian Larssen

 

Selskapet satser på moderne fasiliteter.  Foto: Atlantic Lumpus/Dan Kristian Larssen

stamfiskavdeling 1 av 3 på Atlantic Lumpus sitt anlegg