Gå til innhold
Annonse
Amøbegjellesykdom
Amøbegjellesykdom

Etter at Amøbegjellesykdommen har dukket opp ved flere anlegg langs norskekysten lanserer nå FHF et prosjekt som tar sikte på å planlegge forebyggende tiltak.

Annonse

Forrige uke fortalte Tor Atle Mo ved Veterinærinstituttet overfor Norsk Fiskeoppdrett at de har fått inn flere prøver fra anlegg med gjellesykdommen AGD. Denne sykdommen har vært et problem i andre land, men mer begrenset i Norge. Da er det avgjørende at FoU-innsats skjer i en tidlig fase for at man skal kunne håndtere sykdommen her, skriver FHF i en pressemelding.

Les også: - Amøbegjellesykdommen er på gang

FHF har definert et prosjekt som vil gi kunnskap om utvikling og spredning av AGD i Norge, og dette er avgjørende for planlegging og gjennomføring av forebyggende tiltak. Det er Veterinærinstituttet som er utøvende institusjon, og prosjektet igangsettes nå.

- Gjennom prosjektet vil vi også ha mulighet til å få økt kunnskap om behandlingseffekt og heling av gjelleskader samt eventuell reetablering av amøber ved en behandlet lokalitet, sier fagsjef Merete Bjørgan Schrøder i FHF

Prosjektleder Tor Atle Mo, Veterinærinstituttet, oppfordrer fiskehelsetjenester til raskt å ta kontakt dersom det er mistanke om gjellesykdom/AGD.

Les også: Avdekker flere tilfeller med amøbegjellesykdom

FHF har satt i gang prosjektet for å kartlegge eventuelle tiltak. Foto: Veterinærinstituttet
FHF har satt i gang prosjektet for å kartlegge eventuelle tiltak. Foto: Veterinærinstituttet