FHL-logo

FHL ønsker ikke å øke markedsavgiften

Dersom det blir en økning i markedsavgiften, vil FHL be om at gjøres tilsvarende reduksjoner innen FoU-avgiften. Dette skriver de i sin kommentar til det nye høringsforslaget om å øke markedsavgiften.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) viser til mottatt høringsbrev og høringsnotat av 2. oktober 2009, hvor Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) foreslår endringer i forskriftene knyttet til eksport av fisk og fiskevarer.

FKD foreslår at markedsavgiften økes for en rekke produkter, slik at alle sjømatprodukter innen tolltariffens kapittel 3, samt tollposisjoner innen tolltariffens kapittel 15, 16 og 23 som omfatter fisk- og fiskeprodukter blir ilagt 0,75 prosent markedsavgift av fob-verdien. Samtlige fisk- og fiskeprodukter vil iht. FKD sitt forslag få en samlet eksportavgift på 1,05 prosent, inklusive FoU-avgiften. I tillegg ønsker de innlemming av fiskehermetikk, fiskemel og fiskeolje i ordningen med FoU-avgift samt klargjøring og forenkling av regelverket knyttet til innkreving av eksportavgift ved direkte leveranser til utlandet.

Ønsker dagens nivå FHL vil med henvisning til ovenstående tilrå at Fiskeri- og kystdepartementet ikke øker markedsavgiften som foreslått. Avgiften bør videreføres på samme nivå som i dag, med unntak for fiskeolje og fiskemel hvor markedsavgiften må avvikles. Dersom det likevel innføres økning i markedsavgiften, vil FHL be om at gjøres tilsvarende reduksjoner innen FoU-avgiften slik at det samlede nivået på eksportavgiften ikke økes for noen produktgrupper.