Domstolhammer.

Fikk streng dom for korrupsjon

Skipsmegleren som tilsto korrupsjon i forhold til en tidligere Ewos-sjef, er idømt ubetinget fengsel i elleve måneder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Grunnlaget for dommen er at han i perioden 2004 til 2011 besørget overføring av til sammen kr 691 tusen kroner fra sitt firma til en sjef i Ewos.

Les også: - Har begrenset informasjon om korrupsjonssaken

Skipsmegleren har ifølge dommen gitt en uforbeholden tilståelse for retten.

- Riktigheten av erkjennelsen bekreftes av øvrige opplysninger, spesielt diverse oversikter over pengeoverføringer. Retten mener derfor det er bevist at NN har opptrådt som beskrevet i siktelsen, og handlet forsettlig, heter det i dommen fra Sør-Trøndelag Tingrett.

Alvorlige skadevirkninger

- Retten skal understreke at korrupsjon — også den som skjer mellom private — har alvorlige samfunnsmessige skadevirkninger. Slik virksomhet er egnet til å undergrave tilliten i samfunnet mer generelt og har i tilfeller som her også negative konsekvenser for forretningslivet, skrives det i dommen.

- Til tross for at det ikke gjelder misbruk av det offentliges ressurser tilsier allmennpreventive hensyn en markant reaksjon.

Retten mener at ved straffutmålingen for grov korrupsjon må det tas hensyn til at forholdene har pågått over et langt tidsrom, omlag åtte år, med hva de kaller et «ikke ubetydelige beløp».

Retten mener heller ikke at den dømtes rolle har vært passiv.

- Riktignok var det den tidligere Ewos-ansatte som fakturerte de beløpene korrupsjonshandlingene omfatter, men i den perioden siktelsen dekker var dette i samsvar med en ordning partene hadde etablert praktiserte i en årrekke.

Tilståelsesrabatt

Påtalemyndigheten la ned påstand om ett og ett halvt års fengsel, men retten reduserte dette med en tredjedel som følge av den uforbeholdne tilståelsen.

Straffen settes derfor til fengsel i elleve måneder.

- Det er vurdert å gjøre deler av straffen betinget uten at det er funnet grunnlag for det, heter det i dommen.

Tok betenkningstid

Domfelte erklærte at han tok betenkningstid. Ankefristen utløper 13. september.