Lumpfish er spesialbygget for rognkjeksfiske. Foto: Skjerneset Fisk AS

Fire av fem rognkjeks starter livet på Averøya

Tor Gunnar Otterlei i Skjerneset Fisk forteller de leverer 80 prosent av rognkjekseggene som klekkes i Norge. Nå står Skottland for tur.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tor Gunnar Otterlei forteller at de per i dag har seks faste ansatte på stamfiskanlegget på Averøya i Møre og Romsdal, der eggene sendes ut fra.

- Antallet stamfisker vi har i anlegget varierer mellom 100 til 200 stykker alt etter etterspørsel og vi fisker til hver enkelt bestilling, forteller Otterlei til kyst.no.

Han regner cirka 70 000 rogn per liter, og i dag har selskapet tillatelse til å holde 15 000 stamfisk for stryking og en produksjon av inntil 5000 liter rogn på Mork.

Leverer på etterspørsel

Lumpfish er båten som bruker til å drive garn og fiske av rognkjeks. Foto: Skjerneset Fisk AS

Fangst av stamfisken gjennomføres med en spesialbygget rognkjeksbåt tilhørende Rensefisk AS, som Skjærneset Fisk deretter kjøper stamfisken av.

- Vi fisker bare gyteklar fisk med garn i området. Etter at den er fisket blir den desinfisert før den tas inn i anlegget, forklarer Otterlei.

Etter dette står fisken i ett døgn i anlegget før stryking.

- Vi tar så ut melkeprøver som sendes til analyse. Melken kan så oppbevares frem til man får svar på analysen i opptil en uke.

Hele 90 prosent av rognen de tar ut blir pakket og sendt ut til rensefisk-oppdretterne. Skulle de produsere tillat volum kan 315 millioner egg sendes fra stamfisk-anlegget.

- Vi pakker rognen fersk i poser sammen med analysert melke og sender den ut til oppdrettere over hele landet. Jeg mener vi produserer rundt 80 prosent av rognen som klekkes i Norge, sier han.

Sender til Skottland

På sikt ønsker selskapet også å produsere øyerogn. Per i dag leveres det rogn ti måneder i året til Norge. Snart skal de også eksporterer sin første rogn til Skottland.

- Vi skal fly rogn og melke over. Dette blir et prøveprosjekt, men lykkes man ser vi for oss at vi kan eksportere hundrevis av liter, sier han.

- Tror du vi får en produksjon på 30 millioner rognkjeks i år?

- Det er jeg ikke sikker på da det har vært problemer med virus hos noen av produsentene. Nå ser det ut som produksjonen går bedre så vi får se.