Gå til innhold
Annonse

Nøkkelen til sunn og god mat i en travel hverdag er planlegging. En av Norges beste kokker Odd Ivar Solvold er tilhenger av å lage enkle, gode fiskeretter på barns premisser. –De første årene av barnas liv kan vi godt ta mest hensyn til dem og minst til foreldres ønsker, sier Solvold til Eksportutvalget for fisk.

Annonse

Odd Ivar Solvold har coachet alle de siste deltakerne som har vært med i Bocuse d'Or. I 1997 deltok han selv og tok 3. plassen med Norsk Skrei. I dag driver Solvold to restauranter i Sandefjord, men han er ikke redd for å la de to barna boltre seg på kjøkkenet hjemme i ledige stunder. – Det er veldig viktig å la barna få være med å lage maten – spesielt dersom de selv ønsker det. På den måten får ungene eierskap til maten og en stolt følelse av å mestre, sier Odd Ivar Solvold. Han er ikke i tvil om at det er lettere å få ungene til å smake på ny og ukjent mat og å spise seg god og mett på noe de selv har vært med å lage. Bruk sekunder på planlegging Fersk fisk er ikke alltid like tilgjengelig, men dersom du ikke har lett tilgang til en fiskehandler eller dagligvarebutikk med ferskvaredisk, kan du bruke frossen fisk. Planlegg gjerne dagen i forveien. Ta opp fisk til tining og kutt opp det du skal ha av grønnsaker. På den måten slipper du å bruke for mye tid på innkjøp og forberedelsen når du kommer hjem fra jobb dagen etter. – Fisk blandet med for eksempel potetmos er en enkel, god og smakfull fiskemiddag. Bruk gjerne torsk eller laks og server mosen med en råkostsalat til, sier Odd Ivar Solvold. Dette er en av hans favorittmiddager i en hektisk hverdag. – Friterte og panerte fiskeprodukter er noe av det enkleste å få i ungene, men det er ikke mye fisk i fiskepinner. Det blir nærmest som å lure i dem godteri til middag, sier Solvold som heller oppfordrer foreldre til å bruke suppeposer som base for en god fiskegryte. Med ekstra grønnsaker og fiskebiter blir suppen både god og sunn. Ernæring for læring Sunn mat er viktig for god læring og helse. Råd fra Sosial- og helsedirektoratet er blant annet å spise minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig, spise kokte eller bakte poteter fremfor chips og pommes frites, bruk gjerne fisk til middag 2-3 ganger i uken og fiskepålegg ofte, kutt ned på inntaket av sukker, særlig i form av brus og godteri, vær forsiktig med salt og drikk vann når du er tørst. – Et tips for å unngå at fisken blir tørr når den kokes er å ta ovnen i bruk. Da blir gjerne fisken saftigere, opplyser Odd Ivar Solvold. Han hadde gjerne sett at kunnskapen om tilberedelse av fisk hadde blitt bedre blant folk flest. – Det er sunt å spise rå fisk også. Laksen trenger ikke være helt gjennomkokt eller gjennomstekt for at den skal være god, sier kokken. Et annet tips fra Solvold er å lage syrlige sauser til fiskerettene. – Barn er gjerne mer glad i det som smaker syrlig så bruk heller rømme og cremé fraische enn majones, sier han.

Annonse