Laks som hopper i merd. Illustrasjonsfoto.

Fiskere vil ha omkamp om oppdrett

Fiskarlag og utviklingslag ber det nye kommunestyret omgjøre vedtaket om hvor det kan drives fiskeoppdrett, melder itromsø.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er det avgåtte kommunestyrets vedtak fra 30. september om regional kystsoneplan fiskerne vil ha omkamp om. I en felles uttalelse fra fiskere tilsluttet Tromsø, Hillesøy, Vengsøy, Ytre Kattfjord og Tromvik fiskarlag ber de om at vedtaket omgjøres for flere av områdene der det åpnes for oppdrett.

I klagen de har sendt til kommunen viser de til at fiskerne utgjør knapt 0,5 prosent av Tromsøs befolkning, men skaper verdier for over 700 millioner kroner i 2015. De mener beslutningsgrunnlaget for kystsoneplanarbeidet bare har sett på fiskefeltene som geografiske områder, og ikke de økonomiske virkningene for fiskerne av å endre fiskefeltenes sammenheng.

Kurt Ludvigsen i Hillesøy fiskarlag håper de nyvalgte politikerne er mer lydhøre overfor fiskerne, og tar mer miljøhensyn.

– Det nye kommunestyret er mer profilert på miljø og ikke så blendet av penger og at oppdrett er fremtiden. Oppdrett fører med seg forurensning. Vi er der fisken er, og når det kommer oppdrett på de samme plassene, blir vi fortrengt, sier Ludvigsen til itromsø.