Aquaculture Innovation, lukket anlegg

Fiskeridepartementet ønsker mer bruk av dispensasjon fra 200 000 fisk-grensen

Fiskeridepartementet ber i en instruks, Fiskeridirektoratet om å anvende dispensasjonsadgangen maksgrensen på 200 000 fisk, slik at det fremmer utvikling og bruk av ny merdteknologi og nye merdkonsepter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I brevet "Instruks om anvendelse og tolkning av akvakulturdriftsforskriften § 47 a, jf. § 68 første ledd - dispensasjon fra kravet om antallsbegrensning på 200 000 fisk per merd" til Fiskeridirektoratet, skriver departementet følgende:

- For å legge til rette for utstyrsleverandører til å utvikle, og for havbruksnæringen for å ta i bruk ny og mer miljøvennlige merdteknologi, ber Nærings- og fiskeridepartementet med dette Fiskeridirektoratet om å anvende dispensasjonsadgangen etter § 68 første ledd i akvakulturdriftsforskriften slik at det fremmer utvikling og bruk av ny merdteknologi og nye merdkonsepter.

- Skjønnsutøvelsen av vilkåret "i særlige tilfeller" settes ikke til side. Der hensyn til sannsynlighet for, og konsekvenser av, rømning etter Fiskeridirektoratets syn er tilstrekkelig ivaretatt, bør imidlertid skjønnsutøvelsen legge betydelig vekt på havbruksnæringens behov og mulighet for å ta i bruk ny merdteknologi og konsepter.

Les også: Vil oppheve 200 000 fisk- grensen

Formålet med instruksen peker de på at er å legge til rette for større grad av forutsigbarhet for de tilfellene der det må søkes dispensasjon fra akvakulturdriftsforskriftens for å realisere ny og mer miljøvennlig merdteknologi.

- For å kunne forsvare investerings- og utviklingskostnader knyttet til merdkonstruksjoner som ikke er økonomisk bærekraftige innenfor rammen av gjeldende krav til antallsbegrensning, vil man kunne hevde at det er lite forutsigbart og beheftet med risiko for næringsutøveren å måtte forholde seg til at det blir gitt en dispensasjon, heter det i brevet,

Vil ikke oppheve antallsbegrensningen

De viser til høsten 2014 hvor departementet endret akvakulturdriftsforskriften slik at det ble mulig i særlige tilfeller å dispensere fra bestemmelsene i § 47 a som setter en begrensning på antall fisk per produksjonsenhet i sjø til 200 000 individer.

- Bakgrunnen for endringen var at bestemmelsen kunne være til hinder for utvikling og realisering nye teknologier og konsepter innen merdbasert oppdrett i sjø. I dag gir § 68 første ledd i akvakulturdriftsforskriften Fiskeridirektoratet hjemmel til i særlige tilfeller å innvilge dispensasjon fra bestemmelsen i § 47 a om antallsbegrensning, skriver departementet.

Departementet har også vurdert hvorvidt antallsbegrensningen bør oppheves, eller endres slik at bestemmelsen ikke kommer til anvendelse for enkelte teknologiske løsninger eller merdtyper.

- Det er flere merdtyper under utvikling og utprøving som baserer seg på en annen teknologi enn den tradisjonelle løsningen med flytekrage og not. Felles for de alle er imidlertid at man i liten grad har driftsmessig erfaringer som gir kunnskap om hvilke konkrete teknologiske løsninger som i tilstrekkelig grad reduserer rømningsrisiko slik at det er tilrådelig å oppheve antallsbegrensningen permanent for disse løsningene, påpekes det i brevet.

Samtidig uttrykker departementet at de er innforstått med at flere av løsningene vanskelig kan være økonomisk bærekraftige, dersom antallet individer per produksjonsenhet ikke kan overstige grensen  gitt i akvakulturdriftsforskriften.

- På bakgrunn av ovenstående, mener departementet at det fortsatt må være mulig å få unntak fra bestemmelsen om antallsbegrensing i produksjonsenheter i sjø, men at dispensasjon fortsatt vil være den riktige måten å regulere dette på, konkluderer de.