Illustrasjonsbilde av rømt oppdrettslaks. Foto: Tor EgilHolmedal/Fiskeridirektoratet.

Fiskeridirektoratet: - Ingen har rapportert om hull i not

I Vinjefjorden, på grensen mellom Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal er det blitt rapporter om rømt laks på rundt et kilo. - Jeg har selv vært ute og undersøkt, og det er snakk om rundt 100 rømte fisk til nå, men vi er fortsatt interessert i tips, sier Tore Loktu i Fiskeridirektoratet region midt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tidligere denne uke meldte Fiskeridirektoratet ifra om mistenkt rømming i Vinjefjorden, ved Kristiansund. Mistanken kom etter flere tips til Fiskeridirektoratet, det første tipset kom 25.oktober.

- Jeg har selv vært ute og undersøkt, og det er snakk om rundt 100 rømte fisk til nå, men vi er fortsatt interessert i tips, sier Tore Loktu i Fiskeridirektoratet til kyst.no. 

Han jobber til daglig som rådgiver i havbrukstilsynsseksjonen i region midt. Det var ifølge Loktu fiskere og annenhåndinfo om fangst som førte til mistanken.

- Vi fikk to tips før pressemeldingen ble lagt ut, fra folk som hadde observert og som selv hadde fisket rømt laks.

Loktu forklarer at fisken som hittil er registrert og undersøkt er i samme størrelse.

- Fisken er mellom 950-1100 gram, altså rundt en kilo, sier Loktu.

Det er tidligere meldt at det er flere selskaper som har fisk ute i denne størrelsen.

Sjekker nøter

Fiskeridirektoratet anmodet i går de aktuelle selskapene om å sjekke alle nøter for hull.

- Det hagler allerede inn tilbakemeldinger, og ingen har rapportert hull i not, sier rådgiveren.

Loktu understreker at ingen er mistenkt, og påpeker at oppdretterne sjekker nøtene ganske ofte i forbindelse med spyling og annen vedlikehold.

- Vi må imidlertid forsikre oss om at vi undersøker det ikke finnes hull som oppdretteren ikke vet om.

Nesten alle selskapene i området har nå rapportert at de ikke har hull som kunne ført til rømming.

- Alle bortsett fra et selskap har sjekket alle nøtene, og det ene selskapet har mange lokaliteter, så det tar litt tid før alt er sjekket, sier rådgiveren, og utelukker ikke at fisken kan ha kommet fra andre steder.

- Det er mulig at fisken stammer fra lenger sør, ofte vandrer rømt laks nordover. Det er også andre årsaker som kan føre til en rømming, som kan ta tid å få undersøkt, påpeker han.

Ifølge rådgiveren kan det ha vært snakk om behandling, men fisken på denne størrelsen ble satt ut i vår, og vanligvis trengs det ikke behandling på den størrelsen.

-  Det kan være mange årsaker til dette, men nå må vi bare avvente og vurdere hva vi skal etter at vi har fått inn alt av rapporter. Det tar erfaringsmessig fra fem til seks dager før man får overblikk, avslutter Loktu, og legger til at han ønsker flere tips velkomne.