Fiskeområder i Tanøy. Inntegning av fiskeområder fra en fisker. Hentet fra Fiskeridirektoratets brev til Nærings og Fiskeridepartementet.

Fiskeridirektoratet vil ta oppdrettstimeout i kystsoneplanen til Tranøy kommune

Tranøy kommune i Troms har egengodkjent sin kystsoneplan. Fiskeridirektoratet har innsigelse mot planen, fordi kommunen har planlagt et område for akvakultur i et viktig fiskefelt. Nå ber de om at det omstridte området holdes utenfor til man har mer kunnskap på bordet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Planen er oversendt Kommunal- og moderniseringsdepartementet som skal fatte endelig avgjørelse i saken.

Direktoratet påpeker i et brev til Nærings‐ og fiskeridepartementet, signert av Fiskeridirektør Liv Holmefjord og direktør i Fiskeridirektoratet Jens Christian Holm at området som er forelsått til akvakultur er strømrikt og at et akvakulturanlegg her utgjør en sikkerhetsrisiko.

- Små fartøy må operere med sikkerhetsmarginer på grunn av stor avdrift når bruk tas opp. Det er et mye større område som berøres utover hvor anlegg med fortøyninger vil kunne komme.Ved store fangster blir avdriften større, samt ved økende strøm/vind. Følgen vil bli at et stort område gjøres utilgjengelig for fiskeriaktivitet, påpeker de.

Fiskeridirektoratet har foreslått en løsning som innebærer å vedta kommuneplanen i Tranøy uten det omstridte området for akvakultur og foreta, en ny vurdering når det foreligger et bedre kunnskapsgrunnlag.

- Forslaget går ut på å vedta kommuneplanen i Tranøy uten akvakultur i det omstride området ved Stongodden og avvente til det er gjort en oppdatering av kystnære fiskeridata. Innsamling av sporingsdata og bruksdata er aktuelt i dette arbeidet. Vi vil blant annet oppfordre til bruk av AIS‐sporing og innmelding av bruk til kystvaktsentralen for fiskeriaktivitet i dette området. Denne måten å verifisere bruken av området på støttes av Fiskarlaget Nord. Når det foreligger et bedre kunnskapsgrunnlag, kan det foretas en ny vurdering, skriver  de to direktørene videre.

- Akvakulturnæringen har fått gjennomslag for mange nye lokaliteter og mange utvidelser gjennom den regionale kystplanen. En avventing vil også gi tid til å vurdere behovet til akvakulturnæringen på nytt i forhold til utnyttelse av nye lokaliteter og utvidet areal ved eksisterende lokaliteter, skriver de videre.

De skriver også at dersom den foreslåtte løsning velges, vil en prioritere angjeldende område ved revidering av kystnære fiskeridata og starte opp dette arbeidet umiddelbart.