Fiskeren Hallvard Godøy, er fornøyd med dagens fangst som han skal levere til Bolaks. (bildet er tatt fra fisket i fjor) Foto: Therese Soltveit.

Fisket etter leppefisk åpnet mandag og er i full gang

Dagen er endelig her for fiskerne som skal fangste leppefisk. Fisker Halvard Godøy sier til kyst.no at han allerede er ute på sjøen og setter sesongens første teiner, og er spent på hvor mye fisk han kommer til å få i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fiskeridirektoratet skriver på sin nettside at "Måndag 17. juli klokka 08:00 opnar fisket etter leppefisk sør for 62°N. Eit mindre område i Austevoll er stengt for fiske etter leppefisk av omsyn til forsking".

Fisker Halvard Godøy sier til kyst.no over telefon at han er travel opptatt på sjøen nå, men tar seg likevel tid til å svare på noen spørsmål.

Spent på årets fiske

Godøy leverer leppefisk til oppdrettselskapet Bolaks, og fisker i nærheten av Fusa-området.

Kart over område i Austevoll som er stengt for fiske av leppefisk. Illustrasjon: Fiskeridir.

- Jeg er på sjøen nå og setter teiner. Jeg er veldig spent på hvordan sesongen kommer til å bli.

Han forklarer at han som regel setter ut ti teiner per lenke, men sier at andre fiskere har kanskje flere teiner eller varierer antallet.

- Jeg setter ut teiner med reker eller krabbe i i dag, og så drar jeg disse neste dag. Deretter sorterer jeg fisken før levering. De som ikke er stor nok slippes ut i sjøen igjen, og de som er store nok oppbevares i tank ombord på båten som fraktes videre til oppdretter. Jeg prøver å levere fisk til Bolaks hver dag i sesongen, sier han.

- Bra at fisken gyter ferdig 

At fisket ble utsatt noen uker, sier han bare er bra.

- Det er bra at fisket ikke åpner for tidlig. Det er viktig at fisken får gytt seg ferdig, slik at vi kan bevare bestandene i årene som kommer også. Det vil være nyttig for alle.

Han påpeker at oppdretterne ikke vil ha fisk som fremdeles gyter, ettersom den ikke er så lysten på å spise lus da.

Godøy sier han måler fisken med tommestokk og mener han er blitt ganske flink på å skille ut fisken som er for liten.

- Du blir nokså god på å se hvilken leppefisk som er stor nok, og du måler de fiskene du er i tvil om. Det er viktig å passe på at du har riktig størrelse på fisken du leverer, sier han.

Fisken han fanger mest av er grønngylte, deretter litt bergnebb, berggylte og litt grasgylte.

- Ikke fornøyd med regelverket

Fisket i fjor har blitt omtalt som kappfiske og texasfiske, det er han redd for at vil skje i år også.

En av berggyltene som skal i merdene til Bolaks for å spise lus. (Bildet er tatt i 2016) Foto: Therese Soltveit.

- Jeg kan ikke si at jeg er fornøyd med de nye reglene for fisket i år. Det blir vel antageligvis kappfiske i år som i fjor sånn som reglene ble. Selv om du har en begrensning per båt på 75 000 fisk, er det bare å registrere enda en båt så har du en ny kvote, forteller han.

Redskapsbegrensingen som kom på 400 teiner, mener Godøy kommer til å vanskelig å kontrollere.

- Det er så mange som har teiner overalt. De spres utover, og jeg tror dette blir vanskelig å holde styr på, sier fiskeren.

Vil fiske mest mulig

Godøy påpeker at direktoratet kan stoppe fiske når de mener presset er for stort, og er bekymret for ikke å få tak i nok fisk.

- Det er om å gjøre å skaffe seg kvoten sin før det skjer. Man vet jo aldri om de vil stoppe det. Direktoratet har sagt at det ikke skal være noe totalkvote, men jeg stoler ikke helt på det. Jeg føler jeg må sikre meg mest mulig fisk nå med en gang, poengterer han.

Godøy har tidligere vært forsker på Havforskningsinstituttet, men trives nå som fisker på heltid. Utenom leppefisk-sesongen, fisker han blant annet makrell med garn.