Daglig leder Asbjørn Tronstad i Ulstein Betong Marine. Foto: Ulstein Betong Marine.

Flere vil ha flytende robuste betongkonstruksjoner

Ulstein Betong Marines sjef, Asbjørn Tronstad, sier de opplever en økning i etterspørselen etter flytende betongkonstruksjoner. For tiden har de fire pågående prosjekter, der tre av disse er til havbruksnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ulstein Betong Marine har gjennom snart 30 år produsert og levert 80 «Ulsteinflåter» til havbruksnæringen. Disse er i all hovedsak fôrflåter som leveres komplett med fôringssystem, generatorer, diesel og vanntanker, ensilasjesystem og alle moderne fasiliteter for personell ombord.

Daglig leder Asbjørn Tronstad sier til kyst.no at flåtene blir lagt i mer værharde strøk enn tidligere og blir i dag bygget langt mer robuste for å tåle grovere sjø enn tidligere.

– I tillegg til dette har vi til nå også levert 32 kaier for forskjellige formål til både offentlig og privat sektor. Mange av disse er hurtigbåtkaier og liggekaier med ulike formål. Vi har også levert kaier med komplett bunkringsanlegg for fylling av drivstoff.

– Flytemoloer har de siste årene blitt et populært produkt som et alternativ der det blir for kostbart eller teknisk utfordrende med en tradisjonell molo. Vi ser et økende behov for kaier med ulike funksjoner som kan være med på å dekke havbruksnæringens behov i dag og i årene som kommer, legger han til.

Ulstein Betong Marine har siden 1998 samarbeidet med Marine Constructions AS (MC) som har stått for markedsføring og salg av flytende betongkonstruksjoner produsert av Ulstein til oppdrettsbransjen under navnet «FarmBase».  Moldskred AS i Ålesund har stått for prosjektering av produktene helt siden oppstarten i 1988.

Vil ha mer vekst i 2018

Tronstad sier året 2017 har vært preget av stor etterspørsel, mange pågående prosjekter og høy aktivitet.

– Det har vært et stort trykk på hele organisasjonen både på kontoret, i dokk og ved utrustningskaien.

Tronstad sier videre at deres ambisjoner for 2018 er vekst.

– Vi opplever en økning i etterspørselen etter flytende betongkonstruksjoner generelt og har ambisjoner om videre vekst. I dag foregår produksjonen av fôrflåter i samme dokk som kaier, noe som naturlig begrenser kapasiteten vår.

Selskapet har derfor valgt å se på mulighetene for å bygge ny dokk for produksjon av kaier, noe som vil frigjøre plass til å bygge flere fôrflåter i hoveddokken deres.

– Vi har ambisjoner om å ha den nye dokken klar for produksjon i Q3 2018. Dette vil gi oss økt kapasitet for produksjon av både fôrflåter og kaier. Vi ser lyst på fremtiden for våre produkter og er sikre på at vi i tillegg til fôrflåter, som er hovedproduktet vi til i dag har levert til havbruksnæringen , vil vi oppleve en økt etterspørsel etter andre flytende betongkonstruksjoner til næringen, legger han til.

Fire prosjekter på gang

Selskapet er i dag 32 ansatte og har deres produksjonsanlegg i Haddal i Ulstein Kommune på Sunnmøre. Tronstad poengterer at han er svært stolt av de ansatte.

– Vi er stolte av arbeidsstokken vi har som står på, jobber svært effektivt og leverer og god kvalitet. Ulstein Betong Marine har i skrivende stund fire prosjekter under produksjon.

Tronstad sier de arbeider med tre store fôringsflåter på 40 x 20m til havbruksnæringen og en liggekai til en videregående skole i Trøndelag.

– Ulstein Betong Marine AS er en av i alt seks bedrifter i konsernet Ulstein Betongindustri AS, og samarbeider tett med de andre selskapene i konsernet og drar fordeler av hverandre. Ulstein Betong AS produserer ferdigbetongen til flåtene våre, Ulstein Kran og Transport AS utfører mye av transport tjenestene for selskapet samarbeider tett med Ulstein Entreprenør AS om både personell og utstyr. Sammen utgjør vi en slagkraftig enhet, fastslår han.

Les mer om Ulstein Betong Marine i Norsk Fiskeoppdretts spesialnummer. 

  • Ulstein Betong Marine produserer flytende betongkonstruksjoner til flere produktmerknader, deriblant oppdrettsflåter til havbruksnæringen.
  • Selskapet ble skilt ut fra Ulstein Betongindustri i 2013 og opererer i Haddal i Ulstein kommune.