Smoltutsettet godt inne i Tosenfjorden i Bindal var noe nytt for SinkabergHansen; her med daglig leder Finn Sinkaberg (midten), nestleder Svein-Gustav Sinkaberg (til venstre) og røkter Jon Sandow. Etter fjordutsett og senere flytting til påvekstlokaliteter kommer nå resultatet: En «ren» generasjon laks med svært begrensede tiltak mot lus. Foto: Tom Lysø.

Første generasjon som «lurte lusa»

SinkabergHansen melder at første generasjon som knapt har vært innom behandling mot lus kommer nå slaktemoden til fabrikken i Nærøy. Laks fra fjordutsettet i Bindal er vel innenfor kravene til «grønn konsesjon».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Veteran og daglig leder Finn W. Sinkaberg var sentral i utforming av planen: Gjør smoltutsettet i en isolert fjord – her Tosen sør i Nordland – og flytt etter noen måneder laksen til gode påvekstlokaliteter. Med det kan de enkelte områdene isoleres og regelmessig brakklegges …

Hovedmålet var lite lus, og tilhørende begrenset håndtering av laksen. Da slaktingen av «Tosengenerasjon 1» med totalt 2,7 millioner individ kom i gang for knappe to uker siden, var det all grunn til å sette et stort kryss i margen: Høyst begrenset behandling mot lus; godt innenfor kravene til grønn konsesjon.

– Resultatet er over all forventning. Siden utsett har det her bare vært gjennomført en forebyggende behandling mot lus. Den første fisken fra lokaliteten Lissmåsøya i Brønnøy var på vel fem kilo. Og det etter forholdsvis kort tid i sjøen – om lag 10 måneder, forteller Finn W. Sinkaberg.

I løpet av juni vil slaktingen fra lokaliteten i Brønnøy være fullført. Så langt tyder mye på at de vel 800.000 individene kan produseres med svært begrensende tiltak mot lus. Viktig basis var at det knapt nok ble registrert parasitter i Tosen – en lang, «øde» fjord også preget av stort tilsig ferskvann.

Fjordutsett, flytting, brakklegging

– Jeg tror dette, for flere, er mye av framtidas måte å drive på. Utsett i, og overføring til, bestemte soner. Samt hyppig brakklegging for å hindre oppbygging av lus, sier oppdretteren fra Ytre Namdal.

Godt inne i Tosenfjorden, omgitt av fjell med rik tilførsel av ferskvann og lite lus, satte SinkabergHansen i fjor ut 2,7 millioner smolt. Store deler av denne generasjonen er nå med svært begrenset lusebehandling slaktemoden. Foto: Tom Lysø.

Erfaringen er at selskapet her er godt innenfor tidsrammene som ble satt. Videre ble det i tilknytning utsettet etablert en rekke smitteverntiltak for å redusere risikoen maksimalt.

Da det spesielle driftsopplegget i 2014 ble lansert for Mattilsynet og Nordland Fylkeskommune, opplevde SinkabergHansen saksbehandlingen som meget imøtekommende og effektiv.

– Jeg er glad for at myndighetene var villig til å prøve noe nytt. Nå ser vi resultat i form av fisk som ikke har hatt behov for gjentatt krevende avlusing. Virkelig noe å bygge på, mener Finn W. Sinkaberg.

Som en del av utsettet i Tosenfjorden ble grundig uavhengig undersøkelse etablert i samarbeid med fagmiljø tilknyttet NTNU: En stort antall sjøørret ble radiomerket og totalt 48 lyttestasjoner i området registrerte adferd og vandringsmønster.

- Villfisken lite interessert

Datagrunnlaget gir flere interessante svar: Ørreten verken vandret ut av fjordsystemet eller beitet spesielt rundt det nye, store anlegget langt inne i Tosen. Det betyr at utsettet i liten grad påvirker villfisk i området – og tilsvarende andre veien.

Selskapet ser den aktuelle slaktefisken fra Lissmåsøya på Sør-Helgeland som unik. Samtidig mener daglig leder at resten av generasjonen, som er fordelt på to anlegg sør for Vikna, også vil komme gjennom sitt løp med svært begrenset lusebehandling.

– Lusetrykket er noe større lengre sør på Namdalskysten. På den annen side vil ikke noe av neste generasjon som er satt ut i Tosenfjorden bli tatt sørover i løpet av høsten. Vi har nye lokaliteter på Sør-Helgeland som hele den neste generasjonen skal fordeles på, sier Finn W. Sinkaberg.