Sjømat. Foto: Norges Sjømatråd

Fokus på forskning om sjømat og helse

Kan sjømat beskytte mot fedme og diabetes? Er det riktig at fisk i kostholdet kan påvirke læring hos barnehagebarn og konsentrasjon hos ungdomsskoleelever? Og hvorfor velger folk som de gjør når det gjelder kjøtt og fisk og hva de spiser ved siden av?, spør Forskningsrådet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dette er også noen av mange spørsmål som vil bli belyst når Forskningsrådet og FHF inviterer til konferanse om sjømat og helse i Bergen i september. Hensikten med konferansen er både å øke oppmerksomheten om sjømatens betydning for helse, og å avklare framtidige forskningsbehov.

– Det er på en måte opplest og vedtatt at fisk og annen sjømat er sunn. Vi vet mye om sjømat og helse, og stadig flere mekanismer i denne sammenhengen blir nå bekreftet av nye forskningsresultater, sier avdelingsdirektør Vidar Skagestad i Forskningsrådet.

Matsikkerhet og ernæring

– Dette er viktig når vi som sjømatnasjon skal markedsføre og selge norsk fisk. Men det er minst like viktig i et folkehelseperspektiv der det legges stadig større vekt på forebygging for å sikre gode helse i befolkningen, påpeker han. – Det å spise mer sjømat er et enkelt og effektivt råd for å bedre folkehelsen, samtidig som fangst og produksjon av sjømat er en av Norges viktigste næringer.

Vidar Skagestad Foto: Mari Solerød

Til konferansen i Bergen kommer derfor både fiskeriminister Per Sandberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie. Fra hvert sitt perspektiv vil de snakke om sjømatens betydning for matsikkerhet og ernæring. I tillegg kommer framtredende representanter fra både FAO (verdens matproduksjonsorganisasjon) og WHO (verdens helseorganisasjon) for å belyse det samme i globalt perspektiv.

I dag utgjør sjømat bare et par prosent av den totale globale matproduksjonen. Med stadig økende befolkning er det helt nødvendig å hente ut mer mat fra havet i årene som kommer. Det er også sannsynlig at etterspørselen etter norsk sjømat vil øke fordi stadig flere får råd til å kjøpe proteinrike høykvalitetsprodukter. Samtidig vil kravet til å kunne dokumentere helseeffekt og ernæringsmessig kvalitet øke.

Dokumentasjon

– Vi vet at fisk inneholder de sunne omega-3-fettsyrene, at fiskeproteinet har spesielle egenskaper og fisk og sjødyr inneholder mange andre viktige næringsstoffer, som jod og selen, som er viktige i kostholdet, sier Skagestad.

– Men vi vet også at fisk og sjødyr tar opp i seg tungmetaller og annen forurensning som ikke er bra å spise, og at innholdet av sunne fettsyrer i oppdrettsfisk endres når fisken fôres med alternative fôrråvarer. Det er fortsatt mange sammenhenger vi ikke kjenner, og det trengs ny kunnskap på flere områder for å kunne gi riktige kostholdsråd til ulike befolkningsgrupper, og for å kunne dokumentere de positive helseeffektene ved å spise sjømat, presiserer han.

Konferansen vil være en nasjonal arena med fokus på forskningsinnsats og kunnskapsbehov i skjæringspunktet mellom sjømat og folkehelse. Programmet går over to dager, med vekt på forskningspolitiske innlegg og oversiktsforedrag den første dagen, og presentasjon av konkrete resultater fra nylig avsluttede eller pågående prosjekter den andre dagen. I tillegg til foredrag og innlegg vil det være en posterutstilling som presenterer aktuell forskning innenfor temaet sjømat og helse.

Ved hjelp av det interaktive verktøyet Sli.do vil deltakerne kunne stille spørsmål til internasjonale og norske eksperter, og også spille inne spørsmål til den avsluttende paneldebatten. (Last gjerne ned app-en i forkant av konferansen.)

Konferansen arrangeres på Radisson Blue Bryggen i Bergen, 14.-15. september. Målgruppen er forskere, næringsliv og myndigheter/forvaltning fra både helse- og fiskeri-/havbruk. Det er ikke plass til flere enn 300 deltakere, så det er lurt å melde seg på allerede nå. Påmeldingsfrist 10. august.