Tarald Sivertsen

Folla Alger søker utviklingskonsesjoner i Steigen i Nordland

Folla Alger AS ved Tarald Sivertsen har søkt om 3 utviklingstillatelser, som skal samordnes med selskapets nystartete prosjekt for dyrking av tare på lokaliteten Ånderbakk i Mørsvikfjorden i Steigen kommune, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tareanlegget skal konfigureres som en gardin av flytende tareskog som omkranser laksemerdene. Tarald Sivertsen sier at Folla Alger ønsker å teste om tare eller organismer tilknyttet den flytende tareskogen kan filtrere ut luselarver og annen vanntransportert smitte, og eventuelt om den også kan benyttes til ekstensiv produksjon av rensefisk. Produksjon av økosystemtjenester for lakseoppdrett kan i tilfelle få en økonomisk verdi og være et bidrag til å øke lønnsomheten i taredyrking.

Modellen Folla Alger foreslår kan bli et alternativ til offshoreoppdrett. Det foreligger nå mange søknader om utviklingstillatelser for å utvikle teknologi som gjør det mulig å ta i bruk eksponerte lokaliteter som dagens utstyr ikke tåler. Myndighetene og industrien må i løpet av de neste årene ta stilling til hvordan veksten skal kanaliseres, i retning offshore-anlegg eller videreutvikles inshore. Vårt prosjekt har som mål å skape løsninger på utfordringer knyttet til dagens lokaliteter og driftsformer. Dersom en flytende tareskog kan bli en del av løsningen for å videreutvikle tradisjonell merdteknologi, vil dette være svært kostnadsbesparende både bedriftsøkonomisk og samfunnsøkonomisk, sammenlignet med å flytte næringen til eksponerte lokaliteter.

Det er dokumentert at akvatiske planter som dyrkes i tilknytning til fiskeoppdrettsanlegg har svært rask tilvekst. På grunn av sin store lakseindustri har Norge spesielle forutsetninger for å utnytte utslippene av vannløselig plantegjødning fra merdene til produksjon av makroalger. Spesielt fosfor er i ferd med å bli en knapp ressurs som plantegjødsel i landbruket. Det er derfor god ressursøkonomi å utnytte fosforutslippene fra laksemerder best mulig til planteproduksjon. Tare har mange realiserte og potensielle anvendelser som mat til mennesker og dyr. Satsing på planteproduksjon i sjøvann kan bidra til å løse areal- og ressursproblematikk i forhold til verdens matforsyning.

Målet er videre å bidra til utviklingen av et laksefôr med innblanding av tare og derivatprodukter med gunstig helseeffekt for laks. Skal dette lykkes, må det utvikles metoder og markeder som gjør taredyrking lønnsomt. FoU med hensyn til framtidige anvendelsesmuligheter, markeder og priser, blir følgelig en nødvendig og integrert del av prosjektet. Primærformålet er likevel utvikling av dyrkingsteknologi og optimalisering av anleggsutforming med sikte på å levere økosystemtjenester til lakseoppdrett. Dette er nybrottsarbeid som kan komme til å bety mye for norsk havbruks framtid.

Formålet med utviklingstillatelsene er å legge til rette for utvikling av teknologi som kan bidra til å løse en eller flere av miljø- og arealutfordringene som akvakulturnæringen står overfor. Vi mener at vårt prosjekt tilfredsstiller formålet. Prosjektet er viktig for å klarlegge om oppdrettsnæringen kan satse på vekst ved å videreutvikle dagens merdteknologi.

Innovasjonselementene knytter seg til integrering av lakseoppdrett og taredyrking i et felles oppankringssystem, utvikling av en omkransende, flytende tareskog som skal levere økosystemtjenester som gir bedre parasitt- og sykdomskontroll, utvikling av makroalgebaserte ingredienser til produksjon av laksefôr som ikke konkurrerer om landbruksareal eller marine ressurser, og til utvikling av et marked for tareråstoff som kan gjøre taredyrking lønnsomt og dermed legge grunnlag for utvikling av en ny havbruksnæring i Norge.