Kvarøy Fiskeoppdrett har slitt med problemer med lus i 2015, dette har ført til at selskapet har hatt ett lavere slaktevolum. Foto: Kvarøy Fiskeoppdrett

Forklarer resultatnedgang grunnet utfordringer med lus

Kvarøy Fiskeoppdrett som driver en streng miljøvennlig lakseproduksjon, fikk et rekordhøyt driftsresultat i 2014. Trenden fortsatte ikke i 2015, på tross av høy omsetning.- Vi er fornøyd med resultatet tatt i betraktning de utfordringene vi hadde med lus, sier daglig leder Alf-Gøran Knutsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet fra Lurøy kommune på Helgeland, gikk ned 23,1 millioner kroner i driftsresultat fra året før. I 2014 leverte de 82 millioner kroner i driftsresultat, i 2015 dalte dette ned til 58 millioner.

Kvarøy Fiskeoppdrett AS

- Vi er fornøyd med resultatet tatt i betraktning de utfordringene vi hadde med lus blant annet. Vi måtte ta ut en god del fisk tidligere enn planlagt grunnet dette, noe som igjen resulterte i at vi hadde et lavere slaktevolum enn planlagt. Når det gjelder oppnådd gevinst på fisken vi har slaktet, så er den veldig god. Vårt resultat må sees i sammenheng med Selsøyvik og samlet har vi et bra resultat for 6 konsesjoner synes jeg, sier daglig leder Alf-Gøran Knutsen til kyst.no.

Høy omsetning 

Omsetningen til selskapet var i 2014 solide 450 millioner, dette gikk også ned i 2015, men Kvarøy Fiskeoppdrett leverer likevel en høy omsetning på 367,5 millioner kroner.

Nedgangen mener han er grunnet at de ikke videresolgte like mye fisk som året før til USA.

- Vi er fornøyd med resultatet generelt, det er vanskelig å klage når det går så godt, legger han til.

ILA utfordringer

Alf-Gøran Knutsen, daglig leder. Foto: Kvarøy Fiskeoppdrett.

Bedriften har i år opplevd en tøffere start enn normalt da samdriftspartneren Selsøyvik Havbruk i februar fikk påvist ILA på sjølokaliteten Stangholmen i Rødøy kommune i Nordland. Noe som også kan gi selskapet lavere resultater for 2016.

Les også: Klarte seg i over 20 år uten sykdom – så kom ILA

- Vi har i år valgt å investere i Skamik sammen med tre andre oppdrettere gjennom Helgeland Oppdrettservice og det tror vi vil gjøre at vi ikke havner i samme situasjon som i 2015. Vi har hittil i år ikke avluset fisken vår i det hele tatt, noe som vi ser på som veldig positivt for året. Vi har også hatt godt med leveranser på rognkjeks så langt.

- Når det gjelder ILA så vil det selvfølgelig ha innvirkning på resultatet men vi vil leverer pluss i 2016 selv med den smellen. Og vi har dessuten bygd et selskap som skal tåle slike smeller, legger han til. 

Både produksjon og salg sier Knutsen ser bra ut, og mener selskapet ligger i rute.

Han påpeker at de har videresolgt en del fisk til USA samtidig som de selv kommer til å ha et redusert slaktevolum.

Les også: Venter i spenning på ny flåte

- Alt i alt på tross så ligger vi an til å levere et pluss resultat for 2016 også, utdyper han.

40 år i bransjen

Når det gjelder tiden fremover sier han at selskapet skal feire at Kvarøy Fiskeoppdrett har overlevd i bransjen i 40 år den 2-4 september.

- Det kommer til å bli en stor begivenhet med mange gjester, sier han fornøyd.

  • Kvarøy Fiskeoppdrett har drevet med lakseoppdrett siden 1979, og har markert seg som et selskap som var tidlig ute med å tenke nytt innen miljø og bærekraft.
  • De benytter ikke medikamenter mot lakselus, og bruker heller ikke kobberimpregnering på nøtene.
  • Kvarøy Fiskeoppdrett er et tredjegenerasjonsselskap, som produserer miljøvennlig laks, der store deler av fisken deres havner på det amerikanske markedet.
  • Kvarøy Fiskeoppdrett har fire konsesjoner, og samdriftspartner Selsøyvik Havbruk har to konsesjoner.