Det er ikke lett å se strømgjerdet som ligger i vannkanten på Bolaks-lokaliteten i Fusa, hvor SFD tester effekten strømpulser har mot lakselus. Foto: Therese Soltveit.

- Fornøyd med fremdriften

SFD utvikler strømgjerder, som skal ta knekken på lakselusen. Daglig leder sier han er fornøyd med utviklingen, og har mål om teknisk verifisering i minimum en hel syklus (18 mnd.)

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hjelmelandsbedriften Seafarm Development (SFDsatser stort for å fjerne lakselusen, og hatt store investeringer i 2017. Dette har gjort at omsetningen har gått ned 1,7 millioner, fra 4,2 millioner kroner til 2,7 millioner.

Driftsresultatet har hatt en betydelig økning, men havnet likevel på minussiden i 2017, og gikk fra - 7,3 millioner i 2016 til - 944 000 kroner i 2016. 

Viderutvikling

Daglig leder Stein Åge Davidsen sier til Kyst.no at 2018 har vært et år preget av videre utvikling og teknisk verifisering.

Stein Åge Davidsen, daglig leder i SFD sier de skal fokusere på videreutvikling og resultater fremover. Foto: Privat/LinkedIn.

 - Vi er fornøyd med fremdriften og vil utvikle strømgjerdet videre for å være ihht. miljømessige hensyn, det vil si fokus på effekt overfor hovedutfordringen med lakselus og skånsomhet overfor andre miljø-parametre.

Resultatene for 2017 sier han er preget av et år med forskning og utvikling.

- Det er ingen kommersiell påvirkning på 2017. Det er ihht. selskapets utvikling og justerte mål. Vi har levert anlegg til pilotpris slik at vi har hatt inntekter som dekker deler av driftskostnadene. Vi har drevet nøkternt med all fokus å FoU og å drifte pilotanleggene, med et forsvarlig kostnadsnivå.

- Dere ender i minus i driftsresultat, selv om dere har økt resultatet betydelig? kan du forklare årsaken til dette? 

SFD sine nøkkeltall for 2016 og 2017 regnskapene:

- Vi er ikke kommersialisert, og vi investerer fremdeles i utvikling og forbedring. Vi ble innvilget EU-finansiering på 16 millioner kroner for perioden 2017-2019 (Horizon2020). Dette skal benyttes til videre utvikling og å forberede kommersialisering, forteller han.

Les også: Lanserer ny versjon av strømgjerdet SPG

Fra to til fire produksjonslinjer

Produksjonen til SFD benyttes utelukkende til pilot- og utviklingsanlegg.

Seafarm Development:

  • Holder til i Hjelmeland i Rogaland.
  • Det patentert systemet til Stavanger-selskapet kalles SPG – Seafarm Pulse Guard, og gir ut pulser på inntil 48 volt.
  • Strømgjerdet skal inaktivere luselarvene slik at de ikke gir påslag på fisken og hindre videre spredning av lus. 
  • Selskapet er fem ansatte per dags dato, pluss 4-5 ekstra ved produksjon. 

- Produksjonsfasilitetene er under oppgradering og vi har mål om å utvide fra to til fire produksjonslinjer i 2019. Vi er ikke i markedet for å selge kommersielle anlegg enda. Vi har mål om teknisk verifisering av strømgjerdet i minimum en hel syklus (18 mnd.).

Han påpeker at det målet er nådd og at de nå er i verifiseringsfasen av syklus nummer to hos kunde og samarbeidspartner. 

Saken fortsetter under bildene. 

Les også: Bruker strømgjerde mot lus - ser lovende ut

70-80 % reduksjon

Davidsen sier at de har to anlegg i Hordaland, som er utrustet med strømgjerder, og versjon 1.5 beregnes til 70-80% reduksjon på nypåslag/kopepoditt.

SFD har investert inntil 3 millioner kroner i FoU også i år, som vil påvirke regnskapet for 2018. Målet for 2019 sier han er videre utvikling av SPG, flere pilot/utviklingsanlegg for verifisering av effekt. 

- Parallelt vil vi finansiere opp selskapet for å utvikle produktet til å ta en ledende posisjon innenfor preventive teknologier, sier Davidsen.

Fikk nei av direktoratet

Selskapet har startet et eget selskap som heter SFD innovation, hvor de har søkt om utviklingskonsesjoner. Men selskapet fikk avslag av Fiskeridirektoratet på søknaden, noe selskapet har påklagd til NFD.

I begrunnelsen stod det at deres andre delprosjekt om lusebehandling som parasittbehandling avslås fordi det ikke dreier seg om å utvikle «teknologi» som er omfattet av formålet med ordningen med utviklingstillatelser, jf. laksetildelingsforskriften § 23b.